forum.easyvoice.pl :: Zobacz temat - Everytime we touch(slow) Do oceny

EasyVoice

prosto o głosie

Everytime we touch(slow) Do oceny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.easyvoice.pl Strona Główna -> OCENA NAGRAŃ
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pawcio

PostWysłany: Czw Lip 29, 2010 18:34     Temat postu: Everytime we touch(slow) Do oceny Odpowiedz z cytatem

Po dość długiej przerwie znów wziąłem się za śpiewanie, wybrałem troche łatwiejszy utwór, abyście mnie pokierowali co trzeba naprawić. I czy wogole jest co trenować:d.
Oto nagranie:
http://w202.wrzuta.pl/audio/4fztM6fL1br/asd
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
pulf

PostWysłany: Pią Lip 30, 2010 14:40     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No pewnie, że jest co trenować. Struny głosowe masz, w dodatku na chodzie - nic tylko trenowaćWink Masz słuch, bo śpiewasz w tonacji ale zdarzają się fałsze, niektóre drobne, niektóre bardzo wyraźne. One chyba wynikają jeszcze z pewnej nieumiejętności obsługi strun głosowych. Głos taki zduszony jakby, to coś za czym nie przepadam. Nie wiem czy specjalnie tak śpiewasz czy moze nie wiesz, że mozesz inaczej Wink
Powrót do góry
spiewak

PostWysłany: Pią Lip 30, 2010 18:29     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hmm,, powiem tak. Barwa głosu dosyć ciekawa. Zgadzam się z przedmówcą że dusisz głos , a to jest niedobre. Staraj się spiewać pełną barwą, nie duś głosu. Intonacja nie najlepiej sie ma. Niestety nie do konca kontrolujesz swój głos ale tego można sie nauczyć. Tzn są momenty bardzo poprawnie zaspiewane intonacyjnie , lecz w niektorych momentach slychać fałsz. Musisz poćwiczyć nad dynamiką głosu tzn. nie mozesz spiewać caly czas tak samo. Np jak jest refren to możesz troche mocniej zaspiewać ,, np kilka fraz głosniej i pozniej sciszasz. Wtedy robi sie specyficzny klimacik i ludzie interesuja sie , bo cos dzieje sie w piosence. Uważam że jest co trenować. Jak najbardziej. Masz ogromny atut , bo twoja barwa głosu jest ciekawa. Tylko teraz musisz to umiejętnie wykorzystać.

Pozdrawiam i życze powodzenia.
Powrót do góry
Radek

PostWysłany: Pią Lip 30, 2010 20:03     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pawciu:)
Czuję, że unikasz jak możesz podpierania i zwierania strun wypuszczając na marne całe zgromadzone powietrze, którego niestety co chwilę Ci brakuje na poprawne wyśpiewanie fraz (przykład w 1:01 czego skutkiem był głęboki wdech)!
Nie wiem czy robisz to świadomie czy może poprostu jeszcze nikt nie wskazał Ci właściwej drogi ale brzmi to trochę jakbyś się bał dać ognia i rozkręcić volume. Musisz zacząć śpiewać pełnym głosem,używać podparcia a zapowietrzenie stosować ewentualnie jako efekt od czasu do czasu.
Posłuchaj tej górki w 0:51 (chodzi mi o "To survive...") - chwiejąca, niepewna, naciągnięta, bez zwarcia i mocy. Do niej potrzeba kompletnie innego podejścia:)
Przestaw się na solidne ćwiczenia i to pod okiem nauczyciela jeżeli możesz (nie musi być SLS). Wtedy jest szansa, że już po kilku lekcjach dowiesz się o co tutaj wogóle chodzi:)
Narazie zostawił bym śpiewanie, zwłaszcza w obcym języku bo to jest trudna sprawa nawet dla znanych artystów, którzy mają już opanowaną technikę.

Zgadzam się z poprzednikami: masz słuch i są momenty, że jest całkiem ok a to już dużo bo niektórzy "jadą" kompletnie obok melodii i twierdzą, że wszystko jest w porządku:)
Powrót do góry
spiewak

PostWysłany: Pią Lip 30, 2010 20:21     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nawiązując do wypowiedzi Radka mogę podpowiedzieć Ci jak ćwiczyć podparcie głosu. 1 sprawa. Przepona - bez prawidłowego oddychania przepona nie bedziesz miał nosnego głosu i nie bedziesz miał podparcia. Ćwiczeń na przepone jest mnóstwo. Ja polecam ( sam na tym cwiczyłem) jak kładziesz sie spac wieczorem to poswiecic 5 minut na cwiczenie przepony. A mianowice złap sie za brzuch i staraj brać głebokie oddechy ale uwaga rób to tak żębysz czuł jak Twój brzuch napełnia sie powietrzem i zwieksza swoja objetość. Na poczatku może nie wyjśc ale próbuj codziennie aż wkoncu poczujesz że powietrze idzie do przepony a nie do górnej cześci płuc. Jest jeszcze jeden sposob na przepone. Spiewaj sobie wprawki na trrrrrr. Ale musisz to robić dosyć mocno i musi być to "z głebi". Płaskie wykonywanie tego ćwiczenia nic Ci nie da. Jeśli poczujesz po kilkudziesieciu razach cwiczeń ze twoje usta , gardło " wibruje" to znaczy że jest prawidłowa praca przepony.
Powrót do góry
Pawcio

PostWysłany: Pią Lip 30, 2010 21:47     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziekuję za komentarze i ćwiczenia, napewno będę je wykonywał. A co do tego zduszonego głosy, to chyba wina tego, że mieszkam w bloku i niezabardzo mogę korzystać z pełni głosu Smile .Jeszcze raz dziękuję za te miłe słowa jak i te kontstruktywne.
Pozdrawiam Very Happy
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.easyvoice.pl Strona Główna -> OCENA NAGRAŃ Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: