| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Arahnofobia

|
Wysłany: Pon Cze 21, 2010 01:25 Temat postu: |
|
|
Dziękuję Witold za tak obszerną poradę nt. mixa.
Nie jestem pewien czy program, w którym nagrywamy, mianowicie cool edit pro 2.1 w ogóle posiada takowe przywileje. Wciąż idziemy do przodu, mogę śmiało powiedzieć, że jestem ogromnie zadowolony z tego co mamy, bo nagrywamy na mikrofon USB, który mi na forum realizatorskim wyśmiali.
Oczywiście, chciałbym znać się na mixie, te wszystkie pasma itp. ale to wszystko z czasem, jak na razie to nie zrozumiałem prawie niczego z tego co nam napisałeś niestety
Jak będę miał czas to wejdę w projekt i poszukam tych rzeczy w cool edicie, choć wątpię, że tam będę miał obcinanie wysokiego pasma o ileś khz, jest na ścieżce edycja high/medium/low ale to nie jest liczone w khz tylko można dać od -20 do +20, czyli to chyba są %ty. _________________ www.myspace.com/purpuredrape |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Rocka'billy

|
Wysłany: Pon Cze 21, 2010 10:34 Temat postu: |
|
|
Polecam Reapera i znalezienie odpowiednich wtyczek vst. Nie znam cool edita, ale z tego co czytam, to nie jestem do końca pewien czy obsługuje vst. Jeśli tak to nawet nie musicie się przerzucać, tylko ściągnąć jakieś darmowe eq i kompresor
Poza tym w Hz mierzona jest wysokość (częstotliwość) dźwięku, a nie podbicie, pewnie masz od tego osobną gałkę, jeśli wogóle. A te -20, +20 to raczej dB
Nie do końca umiałem wyjaśnić o co mi chodzi z tą perkusją, Witold się w to bardziej zagłębił  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Witold
|
Wysłany: Pon Cze 21, 2010 17:13 Temat postu: |
|
|
Ja tam wolę Cubase, od Reapera, ten ostatni nigdy nie przypadł mi do gustu.
Jak na coś wykonane w cool edicie to jest bardzo dobrze, w cool edicie niestety można zrobić to co napisałem, ale modyfikuje to plik audio, jeśli masz VSTi to można, nie zmieniając pliku audio, zapiąć poszczególne efekty na ścieżkę, jest to bardzo wygodne rozwiązanie.
Polecam jak najszybsze pożegnanie się z cool editem, na rzecz np. Cubase, który jest naprawdę bardzo intuicyjnym programem i ma wiele ciekawych funkcji.
Mikrofon USB nie jest taki tragiczny, o ile się wie jak go używać.
Wiadomo że realizatorzy to realizatorzy, inna bajka, ale z takim mikrofonem możesz już sporo zdziałać, trzeba tylko wiedzieć jak taki mikrofon działa i jakie pasma uwypukla a jakie obcina.
Jak miałem o tyle dobrze że wykonałem tylko jedno nagranie przy użyciu cool edita, potem poleciałem odrazu na Cubase i to była całkiem inna bajka, chociaż mimo że Cubase jest prosty, to jednak trzeba się go nauczyć co w moim przypadku(jestem samoukiem), chwilę zajeło, no ale opłaciło się, teraz potrafię już zrobić całkiem ciekawe nagrania, a w obecnym momencie jestem w trakcie budowy mini studio, w którym będę mógł klepać swoje pomysły, których mam naprawdę sporo, kiedyś się trzeba nauczyć jeszcze śpiewać no ale narazie jestem w trakcie budowy  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Witold
|
Wysłany: Pon Cze 21, 2010 21:04 Temat postu: |
|
|
Jako że nie da się edytować, nie chodziło mi o pogłos i reverb, a o reverb i delay, ale i tak nikt nie wyłapał  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Radek
|
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 12:38 Temat postu: |
|
|
Ja powiem, że jak wydasz płytę to napewno kupię
Przesłuchałem większość kawałków i uważam, że jest mega dobrze i ciekawie! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pulf
|
Wysłany: Pią Lip 30, 2010 14:56 Temat postu: |
|
|
| Piosenka udana, imo najlepsza z tych na waszej stronie. I pozytywnie się wyróżniacie na polskim myspace |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|