| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Antytalent
|
Wysłany: Wto Paź 24, 2006 23:28 Temat postu: Ślepy zaułek |
|
|
Witam wszystkich Forumowiczów!
Proszę Was o pomoc w wybrnięciu z, jak mi się zdaje, ślepego zaułka. Jestem amatorem, lubię sobie śpiewać, natura obdarzyła mnie przeciętnym basowo-barytonowym głosem o jasnej barwie (którą lubię). Niestety, z przyczyn mi nieznanych moja emisja jest fatalna, a od dawna śpiewanie przestaje mi sprawiać przyjemność ze wzgledu na dolegliwości z nim związane.
Postaram się pokrótce nakreślic mój problem. Nie jestem w stanie żadnym sposobem uzyskać rezonansu głowowego. Nawet jakiejkolwiek swobody w wydobywaniu dźwięku. Z trudem otwieram usta (szczękościsk) i myślę, że to mój podstawowy problem. Tyle, że nie potrafię tego w żaden sposób przezwycięzyć. Żadne ćwiczenia (polacane przez mądrą literaturę oraz rehabilitanta głosu, którego odwiedzam) nie są mi w stanie pomóc. Żadne techniki relaksacyjne, wyobrażeniowe. Próbowałem wszystkiego. Rehabilitacja głosu nic mi nie dawała - obiema rękami podpisałbym się pod wywodami porucznika. Otrzymałem dużo teorii i na nic niezdatnych ćwiczeń, kiedy mój problem leży chyba gdzie indziej.
Nie mam zniszczonego, przeforsowanego głosu. Tylko w jakiś sposób zablokowany. Wiem o tym na 100%. Z rok temu na 2 dni mi się ten głos odblokował po wyrwaniu zeba. Skala poszerzyła o oktawę (szok! - jak cudownie było mi wtedy czuć dźwięk w ustach), po czym wszystko wróciło do złej "normy".
a właśnie. Śpiewam pomiędzy E i c1. Przy czym h1 juz bez żadnego odczucia przyjemności czy rezonansu. Krzyk. Oczywiście, żadna tonacja mi nie leży, każda jest za wysoka. Pomóżcie - przecież coś musi się dać zrobić.
Pozdrawiam serdecznie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Asia Kwiatkowska
|
Wysłany: Sro Paź 25, 2006 11:44 Temat postu: |
|
|
Może czas zmienić nastawienie do wlasnego glosu i do siebie? Mylę, że masz problemy bo chcesz je mieć. Powtarzaj sobie, ale w głębokim relaksie, że masz cudowny głos, że on się zmienia, że jeste wspaniałym wokalistš. Musisz tylko mieć trochę cierpliwoci. Słyszałe że nic nie da się natychmiast? No i sam wiele nie zwojujesz. Dobry nauczyciel to podstawa. Poza tym proponuję wizytę u foniatry. Powie Ci czego możesz sie spodziewać po swoim głosie. proponuję tez wizytę w instytucie foniatrii. Robiš badania na długoć i drgania strun głosowych. Wiele pożytecznych rzeczy robiš. łšcznie z ćwiczeniami. POLECAM!!! No i więcej wiary w swoje możliwoci .Pozdrawiam  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
porucznik
|
Wysłany: Sob Lis 04, 2006 12:03 Temat postu: Re: Ślepy zaułek |
|
|
Popełniłeś podstawowy błąd, bardziej natury psychologicznej. Być może masz do siebie dystans, ale nawet wtedy nie pisz o sobie ANTYTALENT - to raczej Ci nie pomoże. Jestem przekonany, że to z czym się zmagasz jest zupełnie naturalne... ktoś musi Ci pokazać jak śpiewać, żeby przynosiło to satysfakcję - a to naprawdę nie jest trudne, w dodatku osiągalne i to we wcale niedługim czasie Głowa do góry... Nie napisałeś skąd jesteś. Myślę, że do KoTa i tak chyba wszyscy mieli by najbliżej... www.clavis.pl
Głowa do góry... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Duśka
|
Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 18:21 Temat postu: |
|
|
ja mam podobny problem, tylko że śpiewam w chórze i jest to jeszcze bardziej dobijające... Chociac wiem że mam dobry słuch i umiem śpiewac (uczyłam sie w szkole muzycznej) nigdy mi nic nie wychodzi... Gdy mam zaśpiewac boję się i zazwyczaj mi nie wychodzi... _________________ ...stąpając po kamienistej drodze boso... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
aldusk15
|
Wysłany: Pią Cze 20, 2008 14:39 Temat postu: |
|
|
ludzie trema ZABIJE WASZ TALENT POPATRZCIE NA TO Z INNEJ STRONY ,SKORO MAM TALENT TO MUSZE STARAC SIE GO JAK NAJLEPIEJ WYESKPONOWAC ...TROCHE WIECEJ WIARY W SIEBIE |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|