forum.easyvoice.pl :: Zobacz temat - Ślepy zaułek

EasyVoice

prosto o głosie

Ślepy zaułek

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.easyvoice.pl Strona Główna -> PSYCHOLOGIA GŁOSU
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Antytalent

PostWysłany: Wto Paź 24, 2006 23:28     Temat postu: Ślepy zaułek Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich Forumowiczów!

Proszę Was o pomoc w wybrnięciu z, jak mi się zdaje, ślepego zaułka. Jestem amatorem, lubię sobie śpiewać, natura obdarzyła mnie przeciętnym basowo-barytonowym głosem o jasnej barwie (którą lubię). Niestety, z przyczyn mi nieznanych moja emisja jest fatalna, a od dawna śpiewanie przestaje mi sprawiać przyjemność ze wzgledu na dolegliwości z nim związane.

Postaram się pokrótce nakreślic mój problem. Nie jestem w stanie żadnym sposobem uzyskać rezonansu głowowego. Nawet jakiejkolwiek swobody w wydobywaniu dźwięku. Z trudem otwieram usta (szczękościsk) i myślę, że to mój podstawowy problem. Tyle, że nie potrafię tego w żaden sposób przezwycięzyć. Żadne ćwiczenia (polacane przez mądrą literaturę oraz rehabilitanta głosu, którego odwiedzam) nie są mi w stanie pomóc. Żadne techniki relaksacyjne, wyobrażeniowe. Próbowałem wszystkiego. Rehabilitacja głosu nic mi nie dawała - obiema rękami podpisałbym się pod wywodami porucznika. Otrzymałem dużo teorii i na nic niezdatnych ćwiczeń, kiedy mój problem leży chyba gdzie indziej.

Nie mam zniszczonego, przeforsowanego głosu. Tylko w jakiś sposób zablokowany. Wiem o tym na 100%. Z rok temu na 2 dni mi się ten głos odblokował po wyrwaniu zeba. Skala poszerzyła o oktawę (szok! - jak cudownie było mi wtedy czuć dźwięk w ustach), po czym wszystko wróciło do złej "normy".

a właśnie. Śpiewam pomiędzy E i c1. Przy czym h1 juz bez żadnego odczucia przyjemności czy rezonansu. Krzyk. Oczywiście, żadna tonacja mi nie leży, każda jest za wysoka. Pomóżcie - przecież coś musi się dać zrobić.

Pozdrawiam serdecznie.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Asia Kwiatkowska

PostWysłany: Sro Paź 25, 2006 11:44     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może czas zmienić nastawienie do wlasnego glosu i do siebie? Myœlę, że masz problemy bo chcesz je mieć. Powtarzaj sobie, ale w głębokim relaksie, że masz cudowny głos, że on się zmienia, że jesteœ wspaniałym wokalistš. Musisz tylko mieć trochę cierpliwoœci. Słyszałeœ że nic nie da się natychmiast? No i sam wiele nie zwojujesz. Dobry nauczyciel to podstawa. Poza tym proponuję wizytę u foniatry. Powie Ci czego możesz sie spodziewać po swoim głosie. proponuję tez wizytę w instytucie foniatrii. Robiš badania na długoœć i drgania strun głosowych. Wiele pożytecznych rzeczy robiš. łšcznie z ćwiczeniami. POLECAM!!! No i więcej wiary w swoje możliwoœci .Pozdrawiam Very Happy
Powrót do góry
porucznik

PostWysłany: Sob Lis 04, 2006 12:03     Temat postu: Re: Ślepy zaułek Odpowiedz z cytatem

Popełniłeś podstawowy błąd, bardziej natury psychologicznej. Być może masz do siebie dystans, ale nawet wtedy nie pisz o sobie ANTYTALENT - to raczej Ci nie pomoże. Jestem przekonany, że to z czym się zmagasz jest zupełnie naturalne... ktoś musi Ci pokazać jak śpiewać, żeby przynosiło to satysfakcję - a to naprawdę nie jest trudne, w dodatku osiągalne i to we wcale niedługim czasie Smile Głowa do góry... Nie napisałeś skąd jesteś. Myślę, że do KoTa i tak chyba wszyscy mieli by najbliżej... www.clavis.pl

Głowa do góry...
Powrót do góry
Duśka

PostWysłany: Sob Wrz 29, 2007 18:21     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja mam podobny problem, tylko że śpiewam w chórze i jest to jeszcze bardziej dobijające... Chociac wiem że mam dobry słuch i umiem śpiewac (uczyłam sie w szkole muzycznej) nigdy mi nic nie wychodzi... Gdy mam zaśpiewac boję się i zazwyczaj mi nie wychodzi...
aldusk15

PostWysłany: Pią Cze 20, 2008 14:39     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Very Happy ludzie trema ZABIJE WASZ TALENT POPATRZCIE NA TO Z INNEJ STRONY ,SKORO MAM TALENT TO MUSZE STARAC SIE GO JAK NAJLEPIEJ WYESKPONOWAC ...TROCHE WIECEJ WIARY W SIEBIE
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.easyvoice.pl Strona Główna -> PSYCHOLOGIA GŁOSU Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: