| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
moojaa
|
Wysłany: Sob Sie 20, 2011 09:05 Temat postu: |
|
|
Znam twój problem, więc ja bym poradziła ci nauczyć się mówić głośno i pewnie, i wykorzystywać taki ton w razie potrzeby (ja miałam zawsze problem w knajpach, gdzie było głośno i nikt mnie nie słyszał, a jak ktoś mnie prosił o powtórzenie, albo co każde słowo mówił: cooo??, wtedy nawet jak byłam pewna tego co chcę powiedzieć, to tą pewność traciłam, taka sztuczka umysłu). Fajne jest to, że jak podrasujesz głos, to wzrośnie Ci pewność siebie, albo w odwrotnej kolejności, jak podrasujesz pewność siebie to pewnie i mówić będziesz inaczej A jak jesteś odbierany za poważnie w niektórych sytuacjach, to spróbuj być do przesady niepoważny, aż w końcu znajdziesz balans
A głos wg mnie masz ok, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby stał się twoim narzędziem w podboju świata:D Wystarczy się na nim lekko skupić. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Alexander
|
Wysłany: Sob Sie 20, 2011 13:00 Temat postu: |
|
|
Dzieki mojaa
A jakos konkretnie pracowalas nad pewnoscia siebie w glosie? Zabieram sie za to ale trosze nie wychodzi... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
moojaa
|
Wysłany: Pon Sie 22, 2011 11:29 Temat postu: |
|
|
| Zaczęłam uczyć się śpiewać, z czasem przychodziła świadomość głosu, tego co z nim jest nie tak, a jeszcze bardziej z czasem poprawiało się jego brzmienie i siła, pojawiła się również większa kontrola. A solidną pracę można zacząć od zlokalizowania napięć i ich rozluźnienia i nauki podparcia (które jest potrzebne w jakimś stopniu, jeśli chcesz mówić głośno), nauki wykorzystania rezonansu (czyli tak, żeby mówić głośniej i dźwięczniej nie męcząc się przy tym - nauka twangu), zapewne kilka ćwiczeń dykcyjnych też by Ci dobrze zrobiło. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Alexander
|
Wysłany: Pon Sie 22, 2011 13:06 Temat postu: |
|
|
| A da sie nad tym samemu pracowac czy powinienem raczej poszukac kogos kto mnie poprowadzi? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
moojaa
|
Wysłany: Wto Sie 23, 2011 01:20 Temat postu: |
|
|
| to zależy, ja byłam u kilku nauczycieli przez krótkie chwile, ale nic by mi to nie dało, gdybym sama nie szukała, w połączeniu z pracą własną, jakoś nawet poszło. Jako że chcę śpiewać rocka skłaniam sie bardziej ku technice CVT, ale sls może też ci podejść, również polecam inne książki o śpiewaniu, portale easyvocie i wokalmanie (fora również), i blog rockowespiewanie.pl oraz wszystko inne co wpadnie ci w ręce, bo ze wszystkiego można coś dla siebie wyciągnąć. A nauczyciel jak najbardziej, zawsze można spróbować, to nie grzech rozwijać się wszechstronnie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|