| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
caroline.25
|
Wysłany: Wto Sty 26, 2010 20:49 Temat postu: PROSZĘ O POMOC :( |
|
|
| Witam mam na imię Karolina i 25 lat mam problem z moją wymową to jest tak zwane nosowanie z tym że tak są takie dni ze czasem zdarza mi się powiedzieć normalnie ale większość jest nie poprawna trochę to za niedbałam a właściwie moi rodzice mi nie pomogli byłam u logopedy byłam nawet w nadarzynie w kajetanach ale się zraziłam było tam za bardzo dużo ludzi nie mogłam się skupić mam pytanie czy dało by rade jeszcze coś z tym zrobić czytałam sporo w internecie że jest możliwość usunięcia czegoś takiego tylko trzeba bardzo dużo ćwiczyć żeby to się wzmocniło bardzo bym chciała oddałabym wszystko żeby to zlikwidować bardzo proszę o pomoc przez to czuję się nie pewna siebie serdecznie pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Patrycjaaricia

|
Wysłany: Wto Sty 26, 2010 21:18 Temat postu: |
|
|
Caroline, nie wiem czy ktos tu bedzie mogl Ci pomoc bo z tym problemem trzeba isc do specjalisty. Tu tylko amatorzy wokalu pisza. Chociaz moze ktos cos Ci poradzi.
Moze poszukaj jeszcze raz logopedy, np na necie, poszukaj informacji ktory logopeda jest polecany a potem stosuj sie do jego wskazan.
Wydaje mi sie ze taki problem mozna usunac tylko trzeba nad nim popracowac ze specjalista.
Nie przejmuj sie tym problemem tak bardzo. Kazdy ma jakies wady i swoje kompleksy, nikt nie jest idealny. Zbigniew Zamachowski strasznie seplenil i pozbyl sie tego calkowicie pracujac z logopeda.
P.S. Fajnie sie czyta posty bez znakow interpunkcyjnych. Chyba zaczne tak pisac  _________________ A moje sny jak ptaków klucz, lecą posłusznie do celu... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Hubbie92
|
Wysłany: Sro Sty 27, 2010 13:43 Temat postu: |
|
|
Mam podobny problem z nosowaniem, czytałem sporo an ten temat i mam jedynie wiedzę teoretyczną noo i troszkę praktycznej, bo robię te ćwiczenia i na prawdę pomagają, wiadomo, nie od razu Kraków zbudowano, ale trzeba do wszystkiego cierpliwości i sumiennych ćwiczeń. Dobra, do rzeczy, emisja głosu tak aby nie wchodził do nosa opiera się na wyrobieniu pewnego nawyku. Mianowicie chodzi o unoszenie podniebienia miękkiego do góry. Jak otworzysz szeroko usta zobaczysz taki języczek mały w tylnej, górnej części jamy ustnej. Aby samogłoski szły elegancko, że tak to nazwę ustami trzeba po prostu przymknąć nos ;p Wiadomo, literki N, M, Ą, Ę inaczej nie powiesz niż przy użyciu nosa. Nie mniej jednak O,A,E,I,U,Y i inne powiesz bez użycia nosa. Całość polega na uniesieniu podniebienia miękkiego tak, żeby zablokować ujście powietrza do nosa w związku z czym trzeba to poćwiczyć. Na początek popróbuj nauczyć się to kontrolować, wdychaj powietrze nosem, wypuszczaj ustami. Co więcej poćwicz różne ćwiczenia KO, KA, KE, KI, KU, KY, GA, GE... dorzuć do tego PPPPPP, bo jak robisz P to automatycznie robisz w ustach ciśnienie i przy okazji domykasz podniebienie miękkie. Ogólnie polecam pobawić się z tymi ćwiczeniami ale dobrze by było wybrać się do specjalisty, bo może da się to jeszcze rozwiązać inaczej. Noo i najlepsze ćwiczenie poużywać GOOGLE dużo, ja tak zrobiłem, też niedawno się radziłem ludzi jak w śpiewie nie nosować, wyjaśnili mi i teraz się dziele wiedzą Pozdrawiam i życzę pokonania problemu. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
caroline.25
|
Wysłany: Pon Lut 22, 2010 20:27 Temat postu: |
|
|
słuchajcie cały czas ćwiczę i naprawdę ta mowa jakby się trochę poprawiła tylko trzeba poświęcić czas ćwiczeniom i trochę cierpliwości a napewno się uda .  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Hubbie92
|
Wysłany: Wto Lut 23, 2010 20:43 Temat postu: |
|
|
| mówiłem?? ;p |
|
| Powrót do góry |