forum.easyvoice.pl :: Zobacz temat - Wstyd - czy mogę śpiewać?

EasyVoice

prosto o głosie

Wstyd - czy mogę śpiewać?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.easyvoice.pl Strona Główna -> WOKALISTYKA
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Raggi

PostWysłany: Nie Gru 04, 2011 01:25     Temat postu: Wstyd - czy mogę śpiewać? Odpowiedz z cytatem

Witam.
Zawsze pasjonowała mnie muzyka. Kocham słuchać jak niektórzy wybitni artyści śpiewają i moim marzeniem od dziecka było śpiewanie, jednak nigdy nie miałem odwagi spróbować. Grałem 8 lat na fortepianie oraz tańczyłem taniec towarzyski przez 6 lat osiągając wiele sukcesów. Nie piszę tego w celu chwalenia się, ale chcę tym pokazać, że mam na prawdę dobry słuch muzyczny i poczucie rytmu. Nie wiem czy to ważne, ale często usłyszę jakąś piosenkę i potrafię ją zagrać na pianinie po kilku chwilach. Chyba świadczy to o tym, ale ja się nie znam dobrze więc piszę tutaj do eksperta:). Problem jest taki, że za niedługo kończę 18 lat i nie wiem czy nie jest już za późno. Na pewno nie mam czystego głosu i szczerze mówiąc to fałszuję trochę, ale na prawdę bardzo, ale to bardzo chciałbym to poprawić, mieć ładny czysty głos - po prostu śpiewać tak, że jak zacznę, żeby ludzie nie uciekali tylko uśmiechali się słysząc mnie. Chciałbym dawać ludziom to co ja czuję słysząc często piosenki - radość. Jeszcze raz powiem, że muzyka jest moją największą pasją w życiu i marzy mi się, żeby śpiewać bo tańczyć umiem całkiem dobrze, grać na fortepianie też dobrze potrafię i do tego śpiew który niestety nie jest moją najlepszą stroną byłby całkowitym dopełnieniem mojej osoby.
Czekam na jakiś komentarz od eksperta w tej dziedzinie Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Gumi

PostWysłany: Nie Gru 04, 2011 02:55     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie uważam się za eksperta w tej dziedzinie, natomiast z całą pewnością jestem wystarczająco kompetentny żeby odpowiedzieć na twoje pytanie.

Zrobiłeś dobry ruch zostawiając ten temat również na wokalistyce, ponieważ wiele z zamieszczanych w dziale ‘pytanie do eksperta ‘ tematów nie wymaga wiedzy tak wysokiej jak autoryzowanego (za niedługo) nauczyciela, a na odpowiedz w tamtym dziale nie można już chyba liczyć, jako że Pani Kasia ma teraz swoje własne forum.

Po drugie, wiem dokładnie jaka była by odpowiedz Pani Idzikowskiej. Wiem, ponieważ zadałem (albo nawet zawałem kilka razy, jak że z natury jestem sceptykiem i trzeba mnie do wszystkiego przekonać) jej dokładnie to samo pytanie.

A zadałem bo mam dokładnie ten sam problem.

A odpowiedz brzmi:
Jasne.
Tak.
A przynajmniej to obiecuje podejście CVT.

Generalnie rzecz biorąc, zgodnie z techniką CVT która przynosi największe sukcesy jeżeli chodzi o śpiewanie, fałszowanie jest spowodowane napięciami mięśniowymi które mogą być spowodowane przez:
- za szerokie otwieranie japy – napinanie ust.
-wysuwanie szczęki.
- szeroko rozumiane spinanie mięśni wokół szyi.

Tylko że ja na przykład spełniam te warunki, a jednak nie stroje idealnie. Więc gdzie tkwi problem i czy może być rozwiązany?

Wg. CVT wpływ na stabilność nuty i na szeroko rozumiane strojenie, ma wycentrowanie trybu (są 4 tryby wokalne, poczytaj na oficjalnej str CVT albo na strefie głosu albo tu Very Happy).

Widziałem na własne oczy niejednokrotnie jak na warsztatach z Panią Idzikowską ludzie centrują tryby w przeciągu 20 min, więc to odpowiedz na twoje pytanie o wiek.

Ja zaczynałem w wieku 19 lat, i nadal mam nadzieje Very Happy.
Więc powodzenia, i proszę życz mi tego samego.

Cytat:
Chciałbym dawać ludziom to co ja czuję słysząc często piosenki - radość.

Smile
Powrót do góry
Raggi

PostWysłany: Nie Gru 04, 2011 13:38     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czyli warto pójść na pierwszą lekcję?Smile
Oczywiście również życzę powodzenia!
Powrót do góry
Gumi

PostWysłany: Pon Gru 05, 2011 18:23     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Warto kupić książkę CVT, albo pójść na CVT-ckie warsztaty.
Nie warto iść do kogokolwiek kto twierdzi że naucza śpiewu, zwłaszcza że jesteś muzykiem i dobrze wiesz jak chciałbyś brzmieć, CVT będzie dla ciebie idealne.
Powrót do góry
Hubbie92

PostWysłany: Pon Gru 05, 2011 22:49     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Warto to nagrać próbkę i ją wrzucić na forum, od razu Ci coś będzie można powiedzieć co robisz źle ale śpiew nie jest taki trudny jak się wydaje. Kilka rzeczy, które są proste moga na prawdę podnieść brzmienie i pozwolić, żeby głos po prostu dobrze brzmiał.
Powrót do góry
pulf

PostWysłany: Wto Gru 20, 2011 14:42     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie bardzo rozumiem, o co chodzi. Ze niby w wieku 18 lat człowiek już traci słuch ze starości, więc nie da rady się nauczyć trafiać w dźwięki? Fałszowanie to raczej normalny objaw braku techniki i wprawy. Tak jak bierzesz skrzypce i nie zagrasz od razu czysto, tylko musisz się nauczyć, gdzie dokładnie leży dany dźwięk. Skoro słyszysz, ze fałszujesz, to najwyraźniej... słyszysz.
CVT jest ostatnio bardzo modne, tak jak przedtem było SLS. Skoro tyle osób się tak zachwyca, to może coś w tym jest...

Możesz też spróbować na początek czegoś darmowego
http://wokalmania.pl/
ściągnij sobie darmowe ćwiczenia
Powrót do góry
bartus

PostWysłany: Pią Mar 16, 2012 10:21     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chłope. Po pierwsze, żeby zagrać coś ze słuchu wystarczy 2 lata pianina. Chyba, że mówimy o utworach bardziej skomplikowanych niż w muzyce rozrywkowej.

Po drugie, na śpiew nigdy nie jest za późno. Ja śpiewam przez całe życie i też fałszuje ale sluch mam. Przy odrobinie cwiczen mozna falsz wyeliminowac.

Po trzecie nie wiem czy lekcje sa potrzebne. No chyba ze nie masz gdzie wsadzic tysiac zlotych co miesiac. Ja radze zaopatrzec sie w jakis podrecznik i cwiczyc. Zreszta, sam nawet bez podrecznika i jakichkolwiek wskazowek wypracowalem w sobie efekt a'la Chylinska, albo Sandra Nacis z Guano Apes. Uwazam to za najwiekszy atut mojego glosu.

Trzymam kciuki i zycze przede wszystkim determinacji i wytrwalosci, a "beda z ciebie ludzie"Smile
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.easyvoice.pl Strona Główna -> WOKALISTYKA Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: