forum.easyvoice.pl :: Zobacz temat - Wstyd - czy mogę śpiewać?

EasyVoice

prosto o głosie

Wstyd - czy mogę śpiewać?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.easyvoice.pl Strona Główna -> PYTANIA DO EKSPERTA
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Raggi

PostWysłany: Nie Gru 04, 2011 01:11     Temat postu: Wstyd - czy mogę śpiewać? Odpowiedz z cytatem

Witam.
Zawsze pasjonowała mnie muzyka. Kocham słuchać jak niektórzy wybitni artyści śpiewają i moim marzeniem od dziecka było śpiewanie, jednak nigdy nie miałem odwagi spróbować. Grałem 8 lat na fortepianie oraz tańczyłem taniec towarzyski przez 6 lat osiągając wiele sukcesów. Nie piszę tego w celu chwalenia się, ale chcę tym pokazać, że mam na prawdę dobry słuch muzyczny i poczucie rytmu. Nie wiem czy to ważne, ale często usłyszę jakąś piosenkę i potrafię ją zagrać na pianinie po kilku chwilach. Chyba świadczy to o tym, ale ja się nie znam dobrze więc piszę tutaj do eksperta:). Problem jest taki, że za niedługo kończę 18 lat i nie wiem czy nie jest już za późno. Na pewno nie mam czystego głosu i szczerze mówiąc to fałszuję trochę, ale na prawdę bardzo, ale to bardzo chciałbym to poprawić, mieć ładny czysty głos - po prostu śpiewać tak, że jak zacznę, żeby ludzie nie uciekali tylko uśmiechali się słysząc mnie. Chciałbym dawać ludziom to co ja czuję słysząc często piosenki - radość. Jeszcze raz powiem, że muzyka jest moją największą pasją w życiu i marzy mi się, żeby śpiewać bo tańczyć umiem całkiem dobrze, grać na fortepianie też dobrze potrafię i do tego śpiew który niestety nie jest moją najlepszą stroną byłby całkowitym dopełnieniem mojej osoby.
Czekam na jakiś komentarz od eksperta w tej dziedzinie Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
VocalMasterKey

PostWysłany: Czw Gru 08, 2011 23:40     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na śpiewanie nigdy nie jest za późno. To, że grasz na fortepianie jest Twoim dużym atutem i będzie bardzo pomocne w nauce śpiewu. Polecam Ci na dobry początek dowiedzieć się jak najwięcej o tym jak prawidłowo ćwiczyć głos. W tym temacie polecam Ci książkę pt. "Technika wokalna Bel Canto" jest to podręcznik do nauki emisji głosu. Da Ci ona pełną świadomość kształcenia własnego głosu w zgodzie z naturą i dzięki niej unikniesz wielu niepotrzebnych błędów.
Powodzenia. Tomek
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
kejzi

PostWysłany: Sob Lut 04, 2012 20:49     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja zaczęłam kształcić głos duuuuużo później niż Ty i mogę potwierdzić, że nie ma złego wieku na kształcenie głosu Smile, można ewentualnie zacząć go świadomie i technicznie kształcić za wcześnie.

Jeżeli uważasz, że śpiewasz nieczysto, powodem jest niekontrolowany (zbyt silny) zacisk krtani. Przy zacisku dźwięk nie będzie brzmiał dobrze. Śpiewaj dla przyjemności bez oceniania się czy jest dobrze, czy źle - w sytuacji stresu niejeden z nas czuje węzeł w gardle i ledwo wtedy wyciskasz z siebie cokolwiek. Kiedy stworzysz dla głosu dobre warunki, on sam znajduje drogę.

Uwaga do VocalMasterKey: dzięki za odzew, jednak przypominam, że to jest dział "Pytanie do eksperta" a do komentarzy od forumowiczów przeznaczona jest cała pozostała część forum. W ten sposób jest porządek.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.easyvoice.pl Strona Główna -> PYTANIA DO EKSPERTA Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: