forum.easyvoice.pl :: Zobacz temat - Jaką drogę obrać ??

EasyVoice

prosto o głosie

Jaką drogę obrać ??
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.easyvoice.pl Strona Główna -> WOKALISTYKA
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
hevychevy

PostWysłany: Wto Wrz 06, 2011 12:32     Temat postu: Jaką drogę obrać ?? Odpowiedz z cytatem

Wtam,
Mam problem ponieważ: posiadam zbiór różnych technik ( książka pani K. S. o metodzie "CVT" , książkę pana S. R. o "SLS" , kursy Brett'
a Manning'a ) wokalnych których to chciałem używać w celu rozwoju mego głosu Very Happy , jednak po dłuższym przeglądaniu tego i innych forum dot. śpiewu wywnioskowałem że nie da się ich połączyć niestety Sad.
W tym miejscu pojawia się moje pytanie : którą techniką kształtować głos??
Chciał bym śpiewać typowo rockowo, mocnym, zachrypniętym , wysokim a niekiedy nawet niskim głosem Very Happy , boje sie ze techniki sls mi na to nie pozwolą bo są zbyt bardzo subtelne ( a trochę się zmęczyć i pokazać troche emocji trzeba zeby było wiarygodnie a nie z jedną miną non stop ;p ) , z kolei książkę o CVT probowałem przeczytać ze słownikiem w drugiej ręce z pięć razy i niestety nie daje rady Evil or Very Mad . CO robić koledzy "śpiewacy" ?? Może ktoś wskaże jakąś drogę które rzeczy z których technik wykorzystać ?? może jakieś tłumaczone materiały bądź przekłady ?? albo ktoś pomoże korzystać z którejś z nich ?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
panaut0lordv

PostWysłany: Sro Wrz 07, 2011 00:38     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja bym sugerował jednak "zmęczyć" CVT, jednak jeśli nie masz najnowszej wersji, tylko pierwsze wydanie (zapewne pirat xD) to polecam się wspomagać zawartością tego forum, bloga acarii http://rockowespiewanie.blogspot.com i http://forum.wokalmania.pl
W sumie blog Janka Gransorta też możesz przejrzeć, choć on opisuje wszystko i daje ćwiczenia nie wyjaśniając do końca o jakie mechanizmy chodzi, pod tym względem zawartość forum jest dużo lepsza Wink
Oczywiście nie każę Ci odrzucać techniki SLS ani kursów Bretta, ale radzę się nimi jedynie wspomagać, ponieważ sam po sobie widzę, że załapując kolejne mechanizmy CVT zaczynam w miarę nieźle brzmieć, a jak ogarnę podstawy, centrum modów i ustawianie barwy na 100% to już będę naprawdę profesjonalnie brzmiał, a efekty to już chyba tylko po to, żeby był lepszy szpan xD
hevychevy

PostWysłany: Sro Wrz 07, 2011 08:25     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A czym się różni nowe wydanie CVT od starego ?? Jakieś lepiej przyswajalne ?? ;p
Powrót do góry
panaut0lordv

PostWysłany: Sro Wrz 07, 2011 09:12     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kilka poprawek, które w starej wersji mogą jednak wprowadzić błąd, 3 podstawy to necessary twang, support and no tightening of jaw or lips, w starej jest takie pojęcie jak "open throat" co jest nic nie mówiące.
W starej wersji jest coś o projekcji nagłośni, co też nie do końca jest prawdą jak się okazało. No i w nowszych jest więcej o creakingu chyba.

EDIT: Belting -> Edge
W sumie myślę, że lepiej przyswajalne też może być. Ale żeby sobie uświadomić swoje problemy najlepiej wrzucać do oceny i dopiero potem pracować nad konkretnym problemem, bo ja czytałem CVT i sobie myślałem "hmmm, podparcie raczej mam, zacisków też nie mam" a potem się okazało, że trochę nieprawda xD
hevychevy

PostWysłany: Sro Wrz 07, 2011 15:37     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hmmm, na nagrania jeszcze za wcześnie ale mam problemy właśnie przez zacieśnianie gardła na wyższych dźwiękach , które powstają z kolei przez brak adekwatnego podparcia ( przynajmniej tak wnioskuje po tym co na forach wyczytałem Razz). Dźwięk jest cichy, "cienki", wręcz śmieszny... ale inaczej tych wysokich tonów osiągnąć nie mogę ;p, próbuje się rozluźnić ale wtedy dźwięk się "urywa" i wychodzi cos na kształt falsetu (w sumie do tej pory nie wiem czym jest falset, jest zbyt wiele opini ).
Powrót do góry
panaut0lordv

PostWysłany: Sro Wrz 07, 2011 18:34     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bez próbek można wróżyć z fusów...
last_child

PostWysłany: Czw Wrz 08, 2011 09:22     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

spinasz sie i prawdopodobnie krzyczysz samą głową - i to nieumiejętnie - dlatego sie tak dzieje. Pracuj nad podparciem i przeniesieniem napięcia potrzebnego do wysokich dzwieków niżej - zeby nie obciążać strun, prawdopodobnie masz gigantyczny hold - tak wnioskuje z tego co piszesz. Czasu i cierpliwosci - nie od razu Rzym zbudowano Smile
Powrót do góry
hevychevy

PostWysłany: Czw Wrz 08, 2011 10:54     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

edit na następnej steronie mi wskoczył ;/

Ostatnio zmieniony przez hevychevy dnia Czw Wrz 08, 2011 15:43 , w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.easyvoice.pl Strona Główna -> WOKALISTYKA Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: