forum.easyvoice.pl :: Zobacz temat - Czy każdy ma rejestr głowowy?

EasyVoice

prosto o głosie

Czy każdy ma rejestr głowowy?
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.easyvoice.pl Strona Główna -> WOKALISTYKA
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
allel

PostWysłany: Nie Sie 28, 2011 21:15     Temat postu: Czy każdy ma rejestr głowowy? Odpowiedz z cytatem

Cześć Smile

Piszę tutaj, bo mam straszne wątpliwości co do tego. Staram się od ok. roku robić ćwiczenia (samemu, niestety nie uczę się nigdzie wokalu) śpiewać te ćwiczenia z nej, goog, no i dalej nie potrafię wejść w rejestr głowowy Sad

W momencie wejścia na f1, gdy próbuje wejść zaciska mi się gardło i koniec i jestem już załamany i zaczynam podejrzewać, że nie mam niestety rejestru głowowego.
Mam natomiast falset, który potrafi schodzić do c1 i dojść przy dobrej rozgrzewce do c3, ale niestety falset to nie to samo i na nic mi się nie przydaje, bo i tak bez rejestru głowowego nie umiem płynnie przejść do falsetu.

Foniatrycznie struny mam zdrowe, więc już sam nie wiem.

Podrawiam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
moojaa

PostWysłany: Wto Sie 30, 2011 11:03     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

masz zapewne problem z przejściem mostu. A jeśli robisz ćwiczenia z goog to pewnie szukasz mixu? Być może źle ustawiasz samogłoski (od tego momentu pasuje je przechylać w stronę i/u jak w sit oraz u/o jak w woman), albo nie masz podparcia? A twój falset jest na pewno falsetem, czy może zwykłym neutralem? Skoro dochodzisz do c3 to wszystko masz na miejscu, tylko brakuje ci techniki (curbingu?). Radzę też poczytać o CVT, będziesz miał większą świadomość głosu i większą możliwość żeby naprawić to co jest źle.
Powrót do góry
paveleq94

PostWysłany: Czw Wrz 01, 2011 12:45     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja słyszałem (choć nie wiem, czy to możliwe i czy ta informacja jest autentyczna), że Hayley Williams nie ma rejestru głowowego, może tylko używać falsetu, ale nie powinna robić tego zbyt często, bo może to uszkodzić jej struny głosowe. Jest jeszcze kilka wokalistek ze słabo rozwiniętym (niewyćwiczonym?) falsetem/rejestrem głowowym jak Pink, Alicia Keys. Nie weszły na sopranowe C, ani powyżej, a ten rejestr nie brzmi u nich za dobrze i ma skłonność do 'rozwalania się'. Ja (jestem mężczyzną) w MLN dochodzę bardzo wysoko. Mój rekordowy dźwięk to fis3, ale już nie mogę wejść tak wysoko. Nie mam raczej połączonych rejestrów. Tutaj próbka mojego MLN z e3, pod koniec słychać przerwę i wejście w pełny głos http://w176.wrzuta.pl/audio/1xjdcX9tT5F/male_soprano_e
Gumi

PostWysłany: Czw Wrz 01, 2011 14:23     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

boziu...
A co to jest falset?

Bo każdy z was operuje tym pojęciem a założę się ze niema w nim między wami zgodności.

Terminologia podwórkowa nie jest w żaden sposób przydatna gdy przychodzi do poradzenia co zrobić żeby było lepiej.

Wg sls falset to stan po breaku - i jest niezdrowy bo to po prostu za głośny neutral, a jest za głośny bo właśnie jest po breaku ( Mad ) to znaczy że miał bym czymś innym niż się okazał dla tego jest za głośny.

Same lekkie nuty z powietrzem, nie są niezdrowe. Wykonane niezdrowo są niezdrowe. Najważniejsze to pamiętać że neutral z powietrzem jest cichszy od neutrala bez powietrza. i tyle. Mnie pomogło zaczynanie od neutrala bez powietrza i potem jakby wycofywanie się w ten powietrzny.

Wg sls rejestr głowowy to jest to co nazywamy neutralem w flażolecie w CVT. Mogę wam nagrać jak nie czaicie.

http://www.youtube.com/watch?v=pg54hZLeuL0&feature=related
2:18 (life again) , co to jest?

rzeczywiście kiedy wpisałem (nie dlatego że chciałem się upewnić czy ma rejestr głowowy, bo każdy ma murwa kać rejestr głowowy, tylko po to żeby wam udowodnić)
hayley williams high notes to wszystkie były tam w curbingu (czyli w miksie) a ostatnia w whistle voice (jeżeli macie mi za złe teraz brak konsekwencji w terminologi której ja używam to wiedzcie że niema czegoś takiego jak whistle w CVT o czym tutaj np wykłucałem na ich forum ponieważ sądzę że być powinno http://forum.completevocalinstitute.com/viewtopic.php?t=7431&highlight= ),
ale to dlatego że ona śpiewa rocka i najwyraźniej chce tak brzmieć.

Brett Manning nie jednokrotnie powtarza że każdy ma rejestr głowowy. Bo MA!

Jeżeli chodzi o rozwiązanie problemu to myślę że sama nam go podałaś.
Piszesz "W momencie wejścia na f1, gdy próbuje wejść zaciska mi się gardło".

no to halo. To niech ci się nie zaciska. A żeby to zrobić musisz się upewnić że nie masz spięć mięśni szczęki, i nie napinasz ust. I sprawdź czy nie wychylasz w którąś stronę szyi. No i jeszcze możesz sprawdzić język. (dobre na spięcia może być SLS'owskie ćwiczenie lip rolls, jeżeli rollsy są dobrze robione)
I musisz zapewnić sobie wystarczające podparcie - chociaż w neutralu nawet na samej górze naprawdę niewiele będzie ci potrzeba (w granicach 3 lub 4 na 10 twoich możliwości)

pozatym nej nej to rzeczywiście ćwiczenie na mix a nie na head voice. (goog jest na head)

No i jeszcze moge ci polecić obadanie 2giej płyty z programu mastering mix od Bretta. Chociaż równie dobrze mogła byś po prostu wziąć się za CVT.
Powrót do góry
panaut0lordv

PostWysłany: Nie Wrz 04, 2011 17:41     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Popieram przedmówcę, podparcie, centruj curbing, dodaj Twangu, a na poziomie 2giego mostu ćwicz przechodzenie ze skompresowanego neutralu w overdrive, żeby załapać jak się czuje rezonans wyżej.
VocalMasterKey

PostWysłany: Nie Gru 04, 2011 16:52     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wydaje mi się, że nadal masz za mało informacji o tym jakie są odczucia na poszczególnych rejestrach i co zrobić, żeby poradzić sobie z poszczególnymi mostami. Zachęcam Cię do lektury "Technika wokalna Bel Canto". Włosi już dawno poradzili sobie z tym tematem, a w tej książce masz wszystko pięknie i logicznie wyjaśnione zgodnie z wielopokoleniową tradycją dawnej Włoskiej Szkoły. Polecam. Więcej informacji:
http://www.vocalmasterkey.pl/ksiazka.html
Powodzenia. Tomek
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
acaria

PostWysłany: Pią Gru 09, 2011 20:19     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Książkę zawsze warto przeczytać. Zamówiłem. Natomiast żadna książka niczego nie nauczy. Człowiek się uczy sam. Śpiewanie wymaga obserwacji samego siebie i zrozumienia jak się zmienia ciało w czasie wokalizy. Jeśli nie czuje się gdzie powietrze uderza, aby dobrze rezonować, to żadne określenie czy tłumaczenie nie pomoże.

Najlepszym wyjściem jest po prostu ćwiczyć i śpiewać. Codziennie. Ćwiczenia mogą być dowolne. Zwykłe arpeggio wystarczy. Trzeba się nauczyć łapać głosem konkretne interwały. Zwykle na początku to tercja i kwinta, bo większość dobrych piosenek tak jest zbudowana. Tercja i kwinta to składniki akordów więc jak napisałem arpeggia wystarczą. Codziennie, po 2-3 godziny ćwiczeń. Na początek lekka rozgrzewka na jakimś brrr czy innym trr aby rozruszać japę, później w średnicy schodząc swobodnie niżej lub wyżej. Ćwiczymy na samogłoskach bo te są śpiewane. Gwarantuję każdemu, że po roku ćwiczeń rozszerzy sobie skalę i będzie miał znaczącą lekkość śpiewania. Po 2-3 latach zauważy, że wszystko mu przychodzi prościej a po 5 nie będzie miał problemów z zaśpiewaniem praktycznie większości piosenek. Nic więcej nie trzeba. Reszta to szczegóły, które są bardzo osobnicze i zawsze trzeba siebie obserwować aby wylookać gdzie się ma jaką tendencję. W śpiewie popularnym to błędy decydują o karierze. W klasyce musi być perfekcyjnie. Tyle. Śpiewać!
Gilbert

PostWysłany: Nie Gru 11, 2011 00:01     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

acaria co ludzi straszysz ? Very Happy
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.easyvoice.pl Strona Główna -> WOKALISTYKA Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: