forum.easyvoice.pl :: Zobacz temat - problem z ekspresja stanu emocjonalnego

EasyVoice

prosto o głosie

problem z ekspresja stanu emocjonalnego
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.easyvoice.pl Strona Główna -> PSYCHOLOGIA GŁOSU
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Alexander

PostWysłany: Sro Sie 10, 2011 00:17     Temat postu: problem z ekspresja stanu emocjonalnego Odpowiedz z cytatem

Wedug osob 3cich moj glos zawsze jest smutny, tak jakbym mial zaraz umrzec.
Niewazne czy opowiadam cos neutralnie, czy tez cos co mnie mocno emocjonuje i wydaje mi sie, ze opowiadam cos calym soba. Zawsze brzmie smutnie....
Kumpel porownal mnie do psa Droopy z bajek Hanna barbera. Czyli niby mowie, ze jestem szczesliwy ale brzmie przy tym jakbym sie mial powiesic....
Zobaczcie sobie link Wink

http://www.youtube.com/watch?v=tSWf_yIV-d4&feature=related

Nie mam pomyslu co zrobic, w zyciu nie mam na co narzekac, probuje roznych rzeczy, napewno sie nie nudze ale.. odbierany jestem jak czlowiek ktoremu wlasnie ktos zabili cala rodzine. To niszczy kontakty miedzyludzkie i powoli zaczyna autentycznie wprowadzac mnie w smutek.... powoli zaczyna sie bledne kolo...

Macie dla mnie jakakolwiek rade? Chce szczesliwie zyc a nie miec tak glupie problemy. ( A ignorowanie tego problemu nie pomoglo... )
Sam probowalem z tym sobie poradzic ale widze, ze potrzebuje pomocy.

Lukasz
Krakow
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
last_child

PostWysłany: Sob Sie 13, 2011 18:09     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nagraj się łukasz koniecznie, przeczytaj coś. jakieś newsy, wiadomości, a potem jakiś wiersz przeczytaj - coś co cie w jakiś sposób porusza i nie odklepiesz tego wiesz, jak to ze tam np. jakis klub wygral z innym w gałę.
Jesteś niesmiały?
Powrót do góry
Alexander

PostWysłany: Pon Sie 15, 2011 16:10     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oto 2 nagrania:
http://www.speedyshare.com/files/29876645/loko.wma
http://www.speedyshare.com/files/29876646/moto2.wma
Pierwsze to wiersz, drugie kawalek artykulu z gazety.
Mysle, ze jestem dosc niesmialy, zwlaszcza do osob nowopoznanych. Jakos dziwnie zalezy to u mnie od dnia i sa to dosc duze skrajnosci. Czasami czuje sie swobodnie a czasami caly spiety.
Czesto tez mowie za cicho, ludzie widze jak pochylaja sie do mnie, skupiaja na zrozumieniu tego co mowie i prosza bym powtorzyl.
Powrót do góry
pulf

PostWysłany: Wto Sie 16, 2011 14:46     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie cos te nagrania nie chca sie odtwarzac. wyskakuje informacja ze nie ma jakiejs wtyczki.

"ludzie widze jak pochylaja sie do mnie, skupiaja na zrozumieniu tego co mowie i prosza bym powtorzyl."
Znam to ale z drugiej strony. To jest strasznie głupie uczucie, jak ktoś mówi cicho albo niewyraźnie i trzeba prosić co chwilę, zeby powtórzył. Zerwałam jedną fajną znajomość z tego powodu, bo nie chciałam wyjść na głuchą, a już nie wiedziałam czy to ze mną coś jest nie tak... No lepiej skup się jakoś na tym żeby mówić głośniej, wyraźniej, wiem że się stresujesz ale taki Twój rozmówca też się tym stresuje jak Cię nie rozumie. Pozdrawiam
Powrót do góry
Alexander

PostWysłany: Czw Sie 18, 2011 01:04     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zmienilem format, teraz powinno sie odczytac u wszytkich.

Sila glosu to jedno, druga sprawa to zabarwienie - mam wrazenie - sadzac po reakcjach ludzi mam czesto wydzwiek pretensjonalny/agresywny/przestraszony. Zwlaszcza jak probuje zażartować lub rozmawiam z obca osoba ( np, przepuszczam kogos w drzwiach i mowie cos w stylu 'prosze przejsc', mam wrazenie, ze robie to tak jakbym mowil z zabarwieniem sugerujacym przekaz za przeproszeniem 'no idz kur*** a nie tak glupio stoisz' )
Zastanawiam sie jak za to sie zabrac , nie mam pomyslu jak do tego podejsc i rozpoczac prace nad soba. Zwlaszcza, ze problem wystepuje w warunkach polowych a nie izolowanych z mikrofonem w dloni.

http://www.speedyshare.com/files/29916294/loko.mp3
http://www.speedyshare.com/files/29916295/moto2.mp3
Powrót do góry
martens

PostWysłany: Czw Sie 18, 2011 10:25     Temat postu: Emisja, dykcja itd. Odpowiedz z cytatem

Witaj Aleksander.
Po tym co usłyszałem to wydaje mi się, że mówisz za nisko bardzo nie naturalnie! Poszukaj takiej wysokości na której bedzie sie Tobie mówiło wygodnie i na luzie bez napięcia. Nie zniżaj głosu nie naturalnie. Dalej, mów wolniej, czytaj teksty bardzo powoli. Bajka o lokomotywie zaczyna sie baaardzo powoli. Jak bedziesz czytał powoli to usłyszysz, gdzie popełniasz błedy dykcyjne i bedziesz mógł cwiczyć te wyrazy szczególnie. Dalej... wydaje mi sie, że nawet u Ciebie pojawia się jąkanie a z tym musiał bys się udać do logopedy! Zachęcam Cie, zebyś się tam udał. Jak się Ciebie słucha to się ma wrażenie, że już kończysz, tak jakbyś siebie nie słuchał. Dalej... Oddech. Oddychaj spokojnie wdech, wydech. Z dolu, pracuje brzuch i dolne zebra. Poczytaj na forum lub w serwisie o oddychaniu. Wyluzuj, wyhamuj... Spokojnie. Wg mnie masz fajny głos tylko nie ustawiony i rozchwiany. Ale odwagi bedzie dobrze. Pozdrawiam i do roboty!
Sorrki bo sie rozpisałem :D
Powrót do góry
Alexander

PostWysłany: Czw Sie 18, 2011 15:41     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Slabo siebie slysze... ale sluch mam dobry, zbadany.
Tez mam wrazenie, ze sie spiesze mowiac, ale robie to bo nie mam pomyslu jak cos chce powiedziec. Czesciowo pewnie to tez wynika z tego co napisalem na poczatku.
Co do mowienia za nisko to... tak mowi mi sie najwygodniej, najnaturalnie. Jest wiec sens podnosic glos? Zastanawiam jak za to sie zabrac.

Dzieki za komentarz Smile
Powrót do góry
martens

PostWysłany: Pią Sie 19, 2011 11:43     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cześć. Jeśli mówi Ci się tak naj wygodniej to nic nie zmieniaj to ta wysokość jest ok.
Poćwicz wolne czytanie, czytaj dwa razy wolniej a nawet trzy razy jak być powinno i ze zrozumieniem tekstu patrząc na kropki i przecinki i inne znaki interpunkcyjne oraz słuchaj swojego głosu a nawet sie nagrywaj. Czytaj bardzo wyraznie aż do przesady. Spowolnienie spowoduje, ze poznasz swój aparat mowy i usłyszysz błedy. Czytaj forum lub serwis o oddychaniu i relaksie oraz o fonacji, dykcji itd. I ćwicz a bedzie dobrze. Nic na siłę a powoli.
Jeszcze jedno a kto Ci powiedział, że jeśli nie masz pomysłu jak coś powiedzieć, że w ogóle musisz coś powiedzieć?? Słuchaj mów wtedy jak masz coś do powiedzenia, nie wyrywaj się, raczej słuchaj tego co inni mówią, naucz się tego to nie łatwe a zobaczysz jak inni zaczną Cię pytać co Ty myślisz o tym co własnie zostało powiedziane. I wtedy napewno będziesz miał coś do powiedzenia. Pamiętaj oddychaj nie wstrzymuj oddechu i spokojnie.
Cwiczenia znajdziesz w serwisie lub tu na forum. Poszukaj.

Pozdrawiam serdecznie i powodzenia Very Happy
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.easyvoice.pl Strona Główna -> PSYCHOLOGIA GŁOSU Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: