| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
annanna

|
Wysłany: Nie Cze 19, 2011 16:10 Temat postu: Encyklopedia pojęć wokalnych |
|
|
Skopiowane z forum Wokalmanii. Bardzo brakowało mi czegoś takiego, jak czytałam tutejsze posty (powiem szczerze - 80% w ogole nie rozumiałam ).
Terminologia CVT w odniesieniu do innych technik śpiewu, w szczególności SLS:
Neutral- Head Voice/Rejestr głowowy
Curbing- Mix/Rejestr mieszany/Śpiew gardłowy/Covering/Krycie
Overdrive- Chest Voice/Rejestr piersiowy/Śpiew z przepony
Edge (Belting w starym podręczniku)- Bardzo jasny Chest voice/Rejestr piersiowy
Howling Belt- Technika polegająca na śpiewaniu między Curbingiem, a Overdrivem.
Turbo Curbing- Siedzenie pomiędzy Curbingiem, a Edgem.
Neutral z powietrzem - Falset
Metal-like neutral (MLN) - Mocny falset
Metal-like neutral z Holdem (Fake Edge) - Light mix
Metal-like neutral z ustawieniem Curbingowym - Lekka głowa
Dodatek w stosunku do innych technik niż SLS:
Do Curbingu, Overdrive'a i Edge'u użytego w górach, często się używa określenia Belting.
Rejestry mogą oznaczać pewne brzmienie (SLS), a także różne wysokości dźwięku, stąd przy nazwach modów podałem także rejestr.
Z punktu widzenia Bel canto, a także większości dzisiejszych technik wokalnych wygląda to tak:
Fry- najniższe, praktycznie wymruczane dźwięki.
Rejestr piersiowy- jest to zakres dźwięków, które rezonują w klatce piersiowej. Sięga od najniższych normalnie brzmiących dźwięków (nie fry), aż do okolic a-f1 (zależnie od rodzaju głosu {dla facetów, sorry ale kobitki muszą same się pomęczyć z szukaniem ;p}). Śpiewa się tu najłatwiej, najczęściej stosowane mody to Overdrive i Curbing.
Passaggio (u mężczyzn)/Rejestr środkowy (u kobiet)/ Mix (inne techniki, pomijając SLS)- Jestem to zakres dźwięków w których rezonans zaczyna przechodzić z klaty do głowy. Ze względu na średnie wsparcie harmonicznych z jednego i drugiego miejsca, jest to najcięższe miejsce do śpiewania, ale jednocześnie najlepiej brzmiące ze względu na równowagę pomiędzy rejestrami. Nie dominuje ani ciężkie "piersiowe" brzmienie, ani raczej lekkie "głowowe". Można oczywiście jeszcze dzielić na "mix z przewagą klaty" i.t.d. ale według mnie jest to bez sensu i wprowadza jeszcze większy chaos. W tym miejscy powoli zaczyna się przechylać samogłoski. Najczęściej stosowane mody to Curbing, Edge i Overdrive.
Zakres dźwięków to te od końca klaty, aż do okolic c1-a#1 gdzie wchodzi się w głowę.
Rejestr głowowy- Zakres dźwięków w pełni rezonujących w głowie. Kolejne miejsce w którym się śpiewa relatywne łatwo jeśli ma się dobrą technikę. Trzeba mocno przechylać samogłoski jeśli nie chce się wypaść z metalicznych modów w neutral. Najczęściej się stosuje Curbing, odmiany neutrala (lekka muzyka), Overdrive i Edge (w cięższej muzyce).
Gwizdek- Kolejny poboczny rejestr po fry'u. Odpala się w okolicy c2 dla mężczyzn i c3 dla kobiet. Jak to brzmi, każdy mniej więcej kojarzy jeśli słyszał osoby śpiewające mega wysoko. Po prostu brzmią jak czajnik . Na gwizdek można narzucić inny mod i wtedy brzmi normalnie, ale dalej z technicznego puntu widzenia stosuje gwizdek.
Efekty, inne ważne definicje:
Śpiew na maskę- Zachowanie odpowiedniej rezonacji w celu jak najłatwiejszego wydobycia dźwięku. Aby osiągnąć taki efekt stosuje się twang. Wyczuwalny tylko przy śpiewie klasycznym, więc rockowcy i popowcy mogą olać.
Centrum Modu- ustawienie przy którym śpiew sprawia najmniej trudności
Twang/Edge/Przydźwięk -
Poprzez użycie nagłośni zwiększa się rezonans, dzięki czemu dźwięk robi się głośniejszy, a także nabiera lepszego brzmienia
Singer's Formant- Twang z nisko położoną krtanią
Hold- Cry (Lekkie ściśnięcie gardła, nadaje "cierpiące" brzmienie głosowi)
Bite- ustawienie zębów w pozycji "ugryzienie czegoś", niezbędny do Overdrive'u.
Distortion- Nie ma/Chrypa
Creaking- Grit(nie SLS-owe określenie, ale można się z czymś takim spotkać)/Chrypa
Support- Podparcie (Tak na przyszłość- to nie tylko oddychanie przeponą, ale także używanie odpowiednich mięśni w celu większej kompresji dźwięku)
Covering/Krycie- termin klasyczny, oznaczający przejście z Overdrive'a w Curbing, w okolicy Passaggio.
Środkowe C- c1 (notacja europejska), C4 (notacja amerykańska)
Tenorowe C- c2/C5
Sopranowe C- c3/C6
(Jeśli gracie na gitarze i znacie trochę nuty, to zauważcie że klucz wiolinowy transponujecie oktawę niżej i macie odpowiedni dźwięk.
Żeby nie było potem, że w Guitar Pro wyszło wam, że śpiewacie do C5. Tak naprawdę to C4 i do Planta brakuje wam oktawy ) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
acaria

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
annanna

|
Wysłany: Nie Cze 19, 2011 19:32 Temat postu: |
|
|
Yy...a jak Ci powiem, że ten ktoś w dodatku napisał :
W celu dalsze terminologiczno-technicznej edukacji radzę odwiedzić ten blog:
http://rockowespiewanie.blogspot.com/
?
Ale wiesz co..naprawdę chciałabym coś takiego, rzetelnie napisanego. Naprawdę nic nie rozumiem z pojęć tu używanych, brakuje mi też czasu na przetrzepywanie całego forum, żeby wynaleźć jedno pojęcie. Np. co chwila czytam o "metalu". Na końcówkach, w głosie... Na Boga - metal kojarzy mi się co najwyżej z Children of Bodom. Nie wiem co to jest ani jak to się robi, nie wiem jak to brzmi.. Może śpiewam z "metalem na końcówkach" ale tego nie słyszę ? Ja już i tak inny głos łyszę śpiewając, a inny - nagrywając się, jak każdy;) Skąd mam wiedzieć co to i czy to robię oraz jak dobrze ?
Myślę, że wielu osobom, które rozpoczynają przygodę z emisją głosu, lub którym wszystko do tej pory tłumaczono łopatą do głowy - chętnie by dostały w swoje ręce nie-profesjonalne tłumaczenie SLSu lub CVT. Mam przez to na myśli rzecz typu: "Rejestr piersiowy to jest coś takiego, że jak śpiewasz to Ci głos dudni, inaczej mówiąc - rezonuje w piersi, a nie drga w gardle" (napisałam tak, jak ja to zrozumiałam). |
|
| Powrót do góry |
|
 |
annanna

|
Wysłany: Nie Cze 19, 2011 19:32 Temat postu: |
|
|
Zdublował mi się post  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ozzy
|
Wysłany: Nie Cze 19, 2011 19:55 Temat postu: |
|
|
| Acaria, weź powiedź co poprawić. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
acaria

|
Wysłany: Nie Cze 19, 2011 21:02 Temat postu: |
|
|
| Ozzy napisał: |
| Acaria, weź powiedź co poprawić. |
Ozzy, prawie wszystko
1. Te przełożenia CVT inne terminologie, nie mają sensu. Można oczywiście próbować tak zapisać, ale nie wyjaśniają dokładnie. Np. curbing w całości nie jest mixem. W górach brzmi dla SLS jak przeciąganie rejestru piersiowego. Neutral z powietrzem to w dołach nie jest falset, za falset uważano głos męski naśladujący głos kobiecy co w SLS nazywa się głowowy. itp. Takie przybliżenia można przyjąć ale trzeba jasno napisać, że to przybliżenie i to duże.
2. Klatka piersiowa nie jest rezonatorem, bo jest wyłożona tkanką miękką i nie rezonuje, zresztą dźwięk nie idzie do dołu tylko do góry. Rezonatory są powyżej wiązadeł głosowych.
3. Passaggio to są mosty w SLS i miejsca, w których niewyćwiczone głosy zmieniają mimowolnie mody.
4. Rejestry są wysokie, średnie i niskie. Kiedyś się komuś pomieszało i stąd rejestry głowowe i piersiowe.
5. SF pojawia się, gdy w wydobywanym dźwięku jeden z formantów ma częstotliwość zbliżoną do częstotliwości własnej ucha ludzkiego tak w granicach 3kHz to powoduje, że głos jest słyszalny lepiej.
6. Jako rockowiec śpiewam na maskę jak najwięcej. Używam Twang, bo pomaga.
To na tę chwilę. Ja nie podjąłbym się pisać słownika. To co napisałem wyżej jest luźnym przemyśleniem. Proszę tego nie cytować, bo też plotę bzdury  _________________ http://myspace.com/hushpl
http://rockowespiewanie.blogspot.com/ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ozzy
|
Wysłany: Nie Cze 19, 2011 21:41 Temat postu: |
|
|
Wiesz... ogólnie rzecz biorąc to w ogóle nie miałem takiego zamysłu, żeby to opisywać w super szczególnie, trafny sposób.
Po prostu, któregoś pięknego dnia stwierdziłem, że nie ma co męczyć początkujących przeszukiwaniem miliarda wątków, a tych co już coś wiedzą, odpisywaniem nie wiadomo jak często, na pierdółkowate pytania w stylu "Co to jest Twang?".
Obrałem linię najmniejszego oporu i napisałem to w taki sposób, żeby nie zalewać początkujących nadmiarem informacji. Mają wiedzieć jak to mniej więcej działa w założeniu. Jeśli będą chcieli się więcej dowiedzieć, to wtedy rzeczywiście mogą poszukać. Dla przykładu- można rozważać rejestry w SLS, ale w 80% ten podział działa, jak się z kimś rozmawia na ten temat. Jeśli pojawiają się problemy w stylu
| Cytat: |
| Np. curbing w całości nie jest mixem. W górach brzmi dla SLS jak przeciąganie rejestru piersiowego. |
to wtedy można wyjaśnić dokładnie z czym to się je. Oczywiście jeśli chodzi o 1 punkt to dopiszę, że to duże przybliżenie
2. Oj wiem wiem, zawsze to mówiłeś Ja jednak czuję tę rezonację w klacie i dużo innych osób też. Dlatego opisałem tak, a nie inaczej. To tylko podstawowa pomoc dla początkujących, o takie kwestie to się można przy innej okazji sprzeczać
3. No tak poczytałem wątki na modernie i jednak wyszło, że coś takiego jest. Mówiąc szczerze, to sam nawet słyszę różnicę między Curbingiem w Passagio, a w głowie, czy to w konfiguracji, czy to w brzmieniu.
5. Ja tylko cytuję, to co na modernie czytałem. Nie wdawałem się dokładnie w ten temat. Ktoś z tych "znających się" powiedział, że Twang jest z wysoką krtanią, a SF jak się ma niską.
| To na tę chwilę. Ja nie podjąłbym się pisać słownika. To co napisałem wyżej jest luźnym przemyśleniem. Proszę tego nie cytować, bo też plotę bzdury |
Tak, to jest ciężka sprawa, ja się wzorowałem na modernie i starałem się wytłumaczyć w jak najprostszy sposób i jak już mówiłem, tylko dla początkujących, tak aby się nie gubili totalnie w temacie. Jak już rozpatrujemy to z dokładniejszej perspektywy, to kłócimy się na czacie  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
annanna

|
Wysłany: Nie Cze 19, 2011 23:14 Temat postu: |
|
|
Panowie moi mili , to może połączcie dobre serce (Ozzy) z wiedzą (Acaria) i napiszcie (dla mnie też ) taki podręczny słowniczek ? Naprawdę nawet nie wiecie, jak tym pomożecie. Zwłaszcza Acaria ma lekkie pióro do pisania przystępnych tekstów (się czyta bloga, nie zaprzestawaj pisania ! ).
I tu nie chodzi o "plecenie bzdur", tylko łopatologiczne przykłady, właśnie typu "Rezonacja-dudnienie dźwięku, jego rozchodzenie się np. w głowie, klatce piersiowej, odczuwalne podczas śpiewania jako..." i tak dalej, i tak dalej. Na pewno każde pojęcie da się jakoś plastycznie opisać.
Bo np. z tego :
| 3. Passaggio to są mosty w SLS i miejsca, w których niewyćwiczone głosy zmieniają mimowolnie mody. |
Nie rozumiem nic. Miałam lekcje metodą SLS i o żadnych mostach mi nie wiadomo, nie miałąm tam takiego języka. Mody to się domyślam, że są to te rodzaje śpiewu z CVT, ale musiałam się jednak na forum naszukać, żeby to zrozumieć  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|