| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
CUKIEREK

|
Wysłany: Wto Cze 14, 2011 20:39 Temat postu: DZIAŁANIE PRZEPONY MIEDNICY W ŚPIEWIE |
|
|
Witajcie, pilnie potrzebuję pomocy
Przygotowuję się na egzamin teoretyczny z wokalistyki i siadałam na jednym pytaniu:
Opis działania przepony miednicy
NIE CHODZI O PRZEPONĘ CENTRALNĄ
PLISS pomóżcie, bo ja nie mam pojęcia  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
CUKIEREK

|
Wysłany: Wto Cze 14, 2011 22:51 Temat postu: |
|
|
Kurcze, przepraszam za locka, nie zauważyłam że jest włączony Może niech administrator to zmieni  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gumi
|
Wysłany: Wto Cze 14, 2011 23:29 Temat postu: |
|
|
hehe przepona miednicy
Brzmi jak ciąża pozamaciczna na kolanie
Jeżeli jest coś takiego (a niema) to na pewno nie jest o tym wiedza potrzebna wokaliście, tak więc odp pewnie będziesz musiała szukać u zabobonnych wokalistów. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gumi
|
Wysłany: Wto Cze 14, 2011 23:32 Temat postu: |
|
|
Google mi mówią że jest coś takiego haha (siara) ale jw z opinią co do wpływu na śpiew.
tak sądzę, napiszcie jak coś wiecie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Patrycjaaricia

|
Wysłany: Wto Cze 14, 2011 23:43 Temat postu: |
|
|
Pamietam jak nauczycielka kiedys mowila mi jak jakichs tam dzwiekow pewnie wysokich nie moglam wyspiewac ze mam napiac miesnie jak od macicy mam podejrzenie ze to sie jakos wiarze
trzeba by pogooglac _________________ A moje sny jak ptaków klucz, lecą posłusznie do celu... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
CUKIEREK

|
Wysłany: Sro Cze 15, 2011 09:48 Temat postu: |
|
|
Mnie jedynie udało się znaleźć notkę co to jest:
Przepona miednicy, wewnętrzna warstwa mięśni dna miednicy, złożona z mięśni: dźwigacza odbytu i mięśnia ogonowo-kulszowego. Zamyka jamę brzuszną od dołu, przepuszczając cewkę moczową, odbytnicę i pochwę. W czasie porodu mięśnie te zostają rozciągnięte, tworząc w ten sposób rurę mięśniową, przez którą przechodzi główka płodu.
Ale jaki to ma wpływ na śpiew to nie wiem  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
moojaa
|
Wysłany: Sro Cze 15, 2011 10:30 Temat postu: |
|
|
tłocznia brzuszna - wg def. SJP: Tłocznia brzuszna: parcie zespołu mięśni przepony, powłok brzusznych, dna miednicy na narządy jamy brzusznej, powodujšce oddawanie stolca, wydalanie moczu, wymioty, wydalanie płodu podczas porodu;
Ogólnie rzecz biorąc wydaje mi się że chodzi o to, że ta dolna przepona współdziała z tą górną i mięśniami brzucha i grzbietu uruchamiając tłocznię brzuszną a masło jest maślane ;p |
|
| Powrót do góry |
|
 |
CUKIEREK

|
Wysłany: Sro Cze 15, 2011 11:56 Temat postu: |
|
|
O masakra Skontaktuje się z nauczycielem przed egzaminem i zapytam To Wam napisze o co to kaman
P.S. Zostawiłam Ci wiadomość na NK  |
|
| Powrót do góry |
|
 |