| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
last_child

|
Wysłany: Sro Maj 11, 2011 01:20 Temat postu: Jak radzicie sobie ze zmęczonym głosem |
|
|
Mam pytanie. Jak radzicie sobie z przeforsowanym głosem? To że trzeba sobie dać trochę odpocząć to wiadomo - ale może macie jakieś specjalne wywary które działają na was bardzo dobrze - np. wywar ze starej kapusty, sproszkowany kolec jednorożca
czy surowe jajka faktycznie pomagają na głos ? popularny kogel-mogel?
Jak sobie radzicie i z czego korzystacie?
Ps. Przeglądnąłem w miarę 3 strony z tematami w dziale ale na dokładnie taki nie trafiłem - jeśli jednak 'było' to przepraszam  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
moojaa
|
Wysłany: Sro Maj 11, 2011 07:10 Temat postu: |
|
|
wódka panie
a tak serio, nie wiem czy robię dobrze, ale stosuję miód albo tabletki na gardło ziołowe, albo cholinex jak jest gorzej. No i duuużo wody. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
last_child

|
Wysłany: Sro Maj 11, 2011 10:49 Temat postu: |
|
|
tak, ja na próbie 2 godzinnej z zespolem wypijam litr wody gazowanej tak lekko a mogłbym wiecej ;p
tabletek nie jem, ale w zimie często płukałem gardło, bo jak zmęczone i przydarte to łatwiej o infekcje.
ja mam problem z zatokami, non stop mam zatkany nos z jednej lub drugiej strony i to nie jest katar, tylko taki klocek, wydałem z 300 zl na lekarstwa przepisane przez laryngologa i nic, mam jakis zanik sluzówki w gardle od tych zatok, co chwile jestem chory - plus to, że spiewam slabo i forsuje gardło.
pytam tak, bo moze macie jakieś sprawdzone sposoby co pomaga na gardło.
dużo wody, widze czesto sie miód przewija, tabletki na gardło, cos jeszcze ? ) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
moojaa
|
Wysłany: Sro Maj 11, 2011 11:40 Temat postu: |
|
|
http://www.youtube.com/watch?v=dYrxGDjpgnc
wczoraj to znalazłam za pośrednictwem bloga Acarii. nastepnie zrobiłam sobie inhalację za pomocą drogiego sprzętu zwanego garnkiem z gorącą wodą i z solą (posiłkowałam się informacjami z portali z dobrymi domowymi sposobami leczenia, ale potem mnie chłopak uświadomi, że sól z wodą nie paruje więc to ściema) i ręcznikiem, do tego wzięłam pseudoefedrynę (sudafed) i dopiero wtedy poczułam, co to znaczy mieć drożne zatoki, a śpiewało się wręcz genialnie.
Dzisiaj spróbuję opcję z samą inhalacją pary wodnej, zobaczymy czy też coś da:D
Słyszałam tez że na zatoki nieźle działa laser, jak też naświetlanie lampą sollux, ale aż wstyd powiedzieć, jako przyszła fizjoterapeutka nie mam żadnych informacji, czy to naprawdę działa czy tylko w teorii, każdy ma swoje zdanie na ten temat, pewnie zależy od przypadku.
Na zatoki miałam też kortykosteroid o nazwie Tafen nasal, niestety jak skonczylam, to zatoki wrociły, a lek ten właśnie prowadzi do zniszczenia śluzówki jak sie go bierze za często.
Lekarka mi tez polecała brać polopirynę na noc, żeby mi zszedł stan zapalny z zatok, ale nijak nie zszedł po wzięciu opakowania, a więcej nie brałam
Są również płyny do płukania zatok, chyba można takie w aptece kupić, zresztą koleś na filmiku też o tym mówi. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
moojaa
|
Wysłany: Sro Maj 11, 2011 12:14 Temat postu: |
|
|
ps jak palisz to przestań |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Caleb

|
Wysłany: Czw Maj 12, 2011 22:47 Temat postu: |
|
|
To można mieć cały czas problem z zatokami? Jak jest zapalenie zatok to wiadomo: gorączka, ból głowy, utrata smaku potraw itp. Wtedy nawet nie myślę o śpiewaniu. Natomiast gdy stan zapalny zostaje wyleczony to jakie można mieć jeszcze problemy pod tym względem ?
Last Child, może u Ciebie to po prostu kwestia krzywej przegrody nosowej? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Patrycjaaricia

|
Wysłany: Czw Maj 12, 2011 22:59 Temat postu: |
|
|
Ja pare lat temu mialam pierwszy raz zapalenie zatok i od tamtej pory zapalenie ciagle powaraca a nos od tamtej pory nie jest w pelni drozny, i ciagle splywa mi cos do gardla z zatok. Dodatkowo pobolewa mnie glowa w okolicy czola i oczu w taki charakterystyczny dla zatok sposob. Wiec wiem ze mozna miec ciagle cos na zatokach mimo ze nie jest to jakis ciagly ostry stan zapalny. Byc moze to przewlekle zapalenie ale nie w postaci ostrej. Nie wiem.
Z tym ze to tez moja wina ze tak mam bo nie dbam o to zeby to wyleczyc. A przegrody napewno skrzywionej nie mam. _________________ A moje sny jak ptaków klucz, lecą posłusznie do celu... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
last_child

|
Wysłany: Pią Maj 13, 2011 09:43 Temat postu: |
|
|
| nie, ja juz byłem nawet na prześwietleniu łba, mam całkowicie zdrowe zatoki, mam tylko jedną czołową troszke mniej rozwiniętą niż drugą, na zdjęciu widać że jest tak o 1/4 mniejsza, ale poza tym mam prosty nos, mam minimalnie skrzywioną przegrodę, ale podobno b. rzadko się zdarza że ktoś ma idealnie prostą, ale laryngolodzy stwierdzili, że to zbyt mało żebym mogł od tego mieć problemy, przyjałem już przeróżne lekarstwa do nosa, miałem jakieś takie psikacze, jakieś tabletki przez miesiac brałem alergiczne, nawet inhalacje mi nie pomagają a mam non stop kloca albo w jednej albo drugiej dziurce, czasem jest tak że aż mi rozsadza łeb od środka po jednej stronie bo to coś 'rośnie' a czasem mam troche lepiej i aż tak mi nie przeszkadza i jakoś oddycham w miarę, ale codziennie rano budze sie i mnie przeeejebanie boli gardło kilka godzin, ja non stop pije wode, ale to nie pomaga , bo ile bym nie wypił to gardło i tak mam po 2-3 minutach spowrotem zeschnięte a czasem nawet po minucie, musiałbym co minute robić łyka wody, pojebane to jest i strasznie irytuje, ale mam to chyba ze 3 lata w mniejszym i większym nasileniu wiec juz nie pamietam czasów kiedy było 'normalnie'. I żaden mi nie potrafi pomóc i dać jakiś lekarstw na to które wkońcu zadziałają. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|