forum.easyvoice.pl :: Zobacz temat - Problem

EasyVoice

prosto o głosie

Problem
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.easyvoice.pl Strona Główna -> RÓŻNOŚCI
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
devaitis

PostWysłany: Pon Mar 21, 2011 22:06     Temat postu: Problem Odpowiedz z cytatem

Hej mam problem artystyczny.

Powiadają, że nalezy się za pomocą głosu wyrażać artystycznie.

No i tu sie pojawia mój problem. Smile Od zawsze go miałem, ale teraz jest bardzo duży.

Osobiście najbardziej podoba mi się moje brzmienie gdy spiewam tak:

http://www.box.net/shared/rkxmm5jj14

Nagrałem specjalnie na mikrofonie z laptopa. Na pół gwizdka w sumie, ale nie o to chodzi.

Dopiero wtedy się wyrażam w pełni, modluję, bawię się dźwiękiem. Nie myslę za bardzo o technice, jedynie o muzyce która jest we mnie.

Niestety ludziom bardziej podobają się smuty typu:

1. Pisaek
2. Król lew

Niskie nudne tonacje, których nie rozumiem i nie znoszę siebie w tym brzmieniu.

Co mam zrobić?

Kierować się secrem czy pozostać przy nudach?

Dlaczego tak mam?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
trialanderror

PostWysłany: Pon Mar 21, 2011 22:41     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dawno dawno temu miałam trochę podobny problem, otóż ja lubiłam swój głos wyłącznie w średnio niskich dźwiękach rej. piersiowego i unikałam wysokich głowowych, nie mogłam pojąć jak mojemu nauczycielowi mogą się tamte głowowe podobać bardziej. Stąd pojawił się dylemat, czy się przełamać i robić coś co mi wychodzi lepiej zdaniem fachowca. W miarę jak zagłębiłam się trochę bardziej w mój rejestr głowowy odkryłam w nim wiele smaczków i ciekawych zjawisk. Niemniej po paru miesiącach stwierdziłąm, że najlepiej wyrażam się śpiewając po swojemu, może jest mniejszy efekt, ale przynajmniej ja mam więcej przyjemności. Wtedy ten nauczyciel powiedział, że śpiewanie nie jest robieniem sobie dobrze, trzeba też słuchaczom "zrobić dobrze", no i zbił mnie z tropu. Więc trzeba to chyba jakoś wypośrodkować. Zrobić listę za i przeciw. Dla mnie decydującym przeciw było to, że w rejestrze głowowym głosy tracą swoją indywidualność, stają się prostym żywym instrumentem. Rejestr piersiowy daje brzmienie praktycznie niepowtarzalne. ... oj się rozpisałam, więc krótko, to nagranie mi się nie podobało, uważam, że nadużyłeś falsetu nieco.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
devaitis

PostWysłany: Pon Mar 21, 2011 22:51     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Potwierdzasz sobą mój dylemat.

Mam juz serecznie dośc robienia słuchaczom dobrze, ponieważ czuję, że ich przez to oszukuję!!! To nie ja śpiewam, to ktoś inny z moim wyuczonym technicznym głosem.

Podziwiam ludzi jak np James Blant, którzy nic sobie nie robili, że są tacy którzy nabijaja się z ich brzmienia i robili swoje.

Sam już nie wiem.
Powrót do góry
Caleb

PostWysłany: Pon Mar 21, 2011 23:25     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Najważniejsze żebyś Ty czerpał największą radość z tego co robisz. Myśl przede wszystkim o sobie a nie o garstce ludzi, która wypowie się pod twoim nagraniem Razz.

Śpiewasz lekko, o jasnym zabarwieniu, pasuje Ci taki styl, to w taki sposób wyrażaj się wokalnie. Masz głos idealny pod pop i R'n'B.

Ja, dla przeciw wagi lubię śpiewać głębokie, Elvisowe overdrive'y i dobrze mi z tym, więc to robię Smile Głosy są różne, style są różne, więc każdy powinien śpiewać w takiej stylistyce w jakiej czuje się najmocniej.
Powrót do góry
Patrycjaaricia

PostWysłany: Pon Mar 21, 2011 23:40     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rozumiem ze nie odsluchales linka ktory Ci ostatnio podeslalam.
Gdbys odluchal byc moze zrozumial bys na czym polega Twoj problem z glosem.

To jest cos o czym ja pisalam tez kiedys na forum. Ty w sobie czujesz jedno ale glos mimo ze wydaje Ci ze przekazuje to co chcesz on tego nie robi. Przekaz glosu nie jest spojny z tym co czujesz. Dla Ciebie moze ta roznica nie jest zauwarzalna bo bardzo przywykles do takiego stanu rzeczy.
Spiewanie takie jakie obecnie prezentujesz jest dla Ciebie komfortowe, wiesz to troche tak jak w zyciu codziennym kazdy ma swoja strefe komfortu, kiedy zaklada swoja maske taka dla publicznego wizerunku kiedy udaje sie troche kogos zeby nie pokazywac swojego prawdziwego ja, swoich prawdziwych uczuc. Ale naprawde sluchacza nie oszukasz i dlatego sluchacze zarzucaja Ci brak mocy.

Wez na glos przeczytaj wiersz ktory lubisz czy tekst piosenki takiej ktora Cie porusza wyrazajac glosem pelnie emocji ktora jest w Tobie i ktore niesie dany tekst. Tak z glebi duszy i serca. Czytaj i sluchaj siebie. Sprawdzisz wtedy czy faktycznie Twoj glos brzmi spojnie z tym co jest w Tobie.

Powiem Ci ze wiedzac ile masz lat z glosu brzmisz dla mnie na mniej. Calkowicie brak mu glebi.

Zwracaj uwage na to jak rozmawiasz z ludzmi, czy nie mowisz wyzej niz w rzeczywistosci powinienes?

W spiewaniu trzeba zdjac ta maske i pokazac wszystko co w sobie masz, wszystkie emocje i uczucia. To jest trudne. Ja nie lubie pokazywac obcym ludziom calej swojej wrazliwosci. Boje sie odkryc.
Powrót do góry
devaitis

PostWysłany: Wto Mar 22, 2011 10:53     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Widzisz Partycja. Poniekąd rozumiem Twoj tok rozumowania.

Jednkaże, musze zaznaczyć, iż:

Nikt mi nie zarzucał braku mocy ogólnie. Jedynie w górkach i to tylko na tym forum.

Może ciut za lekko zaspiewłem tę próbkę, ale to było specjalnie, żeby pokazać w czym się czuję najlepiej.

No cóż, będę ćwiczył, ćwiczył, ćwiczył, ale nie wrócę do śpiewania jak np

Pan Majewski z X-Factor. Ładne to jest. Ale nie moje klimaty wokalne.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
Patrycjaaricia

PostWysłany: Wto Mar 22, 2011 11:11     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiesz ja nie mowie ze masz brzmiec jak Majewski czy spiewac takie piosenki jak on.
Jak bedziesz calkowicie wyrazal siebie swoim glosem w pelni to wtedy ktos bedzie chcial brzmiec jak Ty. Ale na ta chwile jeszcze tego nie robisz.
Jesli chodzi o to forum to powiem Ci ze ja mam zaufanie do osob ktore tu pisza. Sporo osob naprawde stara sie spiewanie zrozumiec i dobrze im idzie. Ja uwazam ze wiekszosc uwag jest trafna, pomocna i ja sie z nimi zgadzam i nimi sugeruje. Nikt Cie nie przymusza do tego bys koniecznie kierowal sie uwagami forumowiczow. To jest Twoj wybor, Ty pytasz o cos ktos odpisuje a co zrobisz z tymi uwagami czy poradami to juz Twoj wybor.
Powrót do góry
devaitis

PostWysłany: Wto Mar 22, 2011 11:27     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To jest jasne Patrycja.

Gdybym był w zupełności zadowolony ze swojego brzmienia, to bym nie dawal nagrań do oceny.

Cały czas mi coś nie pasuje. Ale myślę, że jestem coraz bliżej "wskoczenia na poziom".
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.easyvoice.pl Strona Główna -> RÓŻNOŚCI Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: