forum.easyvoice.pl :: Zobacz temat - ćwiczenie na obniżenie krtani

EasyVoice

prosto o głosie

ćwiczenie na obniżenie krtani
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.easyvoice.pl Strona Główna -> GŁOSOWA KONDYCJA
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
faber21

PostWysłany: Wto Lip 20, 2010 16:51     Temat postu: ćwiczenie na obniżenie krtani Odpowiedz z cytatem

witam,
ostatnimi czasy wydaje mi się że mam nie naturalny głos, tak jakby znikła jego siła, przechodzi on w jakby ciutke piskliwe tony i do tego jeszcze właśnie słabnie. czasami po alokoholowym przepiciu mam taki mocny barytonowy głos, moj naturalny głos był właśnie coś w ten desen lecz o wiele lzejszy. na kilku stronach przeczytałem ze taki głos można uzyskiwać przez cwiczenia na obniżenie krtani. czy mógłby ktoś podac te ćwiczenia lub dobry link do takich informacji, przyznam się ze szukałem troche na necie tych ćwiczeń ale nie znalazlem nic konkrentnego. z góry dziekuję za pomoc.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
martens

PostWysłany: Sro Lip 21, 2010 13:27     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szukaj na forum są ćwiczenia!
Pozdrawiam
Powrót do góry
faber21

PostWysłany: Sro Lip 21, 2010 19:35     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

1."Na obniżenie krtani jest "mum", "mam"..."
2. "No chociażby brr i rrrr, tylko zeby w dol schodzić stopniowo, nie od razu najniżej"
3. "wymawiaj coraz niżej: KING KONG, DING DONG, BING BONG ( bez dokładnego wymawiania g) albo mruczenie z zamkniętymi ustami, ale koniecznie luźną szczęką i otwartym gardłem (jakbyś dyskretnie ziewał)"

to są wszystkie ćwiczenia jakie znalazłem w postach, czy ktoś chciałby coś dodać...
Powrót do góry
martens

PostWysłany: Czw Lip 22, 2010 14:32     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To jest standard! Tylko, że brr i rrr to jest ćwiczenie na rozgrzewkę gardła a nie na obniżanie krtani

Pozdrawiam Very Happy
Powrót do góry
Gumi

PostWysłany: Pon Wrz 27, 2010 01:16     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Akurat nie miałem co robić i zajrzałem tutaj, i co widzę? ćwiczenia na obniżanie krtani?!

Obniżanie czy podwyższaniem krtani nie steruje jakiś magiczny mięsień który trzeba roztrenować, to trzeba wyczuć a jak się już to wyczuje to se można latać przed lustrem krtanią tam i nazot.

A co ci może w tym pomóc:
- Weź wdech tak jakbyś miał zaraz ziewnąć albo po prostu ziewnij bo podczas ziewania krtań sama schodzi na dół.
- weź w krótkim czasie ogromny wdech.

Mum, mum, mum same z siebie raczej nie obniża krtani, za to świetnie obniża ją usłyszenie dźwięku jak brett wykonuje te mum mum mum bo wtedy człowiek próbując to naśladować sam nieświadomnie obniża.

Ale

To że obniżysz krtań wcale nie znaczy że będziesz miał niski głos. Innymi słowy, krtań nijak się ma do częstotliwości + jeżeli będziesz tego używał np w mowie to będzie to brzmieć komicznie, tak jakbyś chciał wyjść na twardziela.
Powrót do góry
pulf

PostWysłany: Wto Paź 05, 2010 11:02     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na obnizenie krtani to faktycznie te ćwicznia mam mam ale raczej w wersji audio, żeby słyszeć jak wykonywać, a potem wejdzie w nawyk. Co do mocnego głosu to chyba poćwiczyć rejestr piersiowy. Spróbuj płyty z zestawu 'mastering miks' na rejestr piersiowy (chest voice -chyba pierwsza płyta w kolejności). Ktoś podawał link do sciągania
Powrót do góry
CUKIEREK

PostWysłany: Czw Mar 31, 2011 23:31     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kurcze też mam problem z podnoszeniem krtani Confused Jestem sopranem, na brr dochodzę do dźwięku g2, czasem do h2 ale śpiewając już wprawkę gardło bardzo szybko mi się zaciska. Nauczyciel stwierdził że dzieje się tak dlatego, bo podnoszę krtań. Tutaj jak ktoś pisze powyżej.....robię "zdziwienie", podniebienie podnosi się, krtań opada ale gdy zaczynam śpiewać ta krtań już wraca do pozycji wyjściowej, nie potrafię jej utrzymać w dole, nie może mi to wejść w nawyk Confused
Powrót do góry
Patrycjaaricia

PostWysłany: Sob Kwi 02, 2011 01:11     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

CUKIEREK napisał:
Kurcze też mam problem z podnoszeniem krtani Confused Jestem sopranem, na brr dochodzę do dźwięku g2, czasem do h2 ale śpiewając już wprawkę gardło bardzo szybko mi się zaciska. Nauczyciel stwierdził że dzieje się tak dlatego, bo podnoszę krtań. Tutaj jak ktoś pisze powyżej.....robię "zdziwienie", podniebienie podnosi się, krtań opada ale gdy zaczynam śpiewać ta krtań już wraca do pozycji wyjściowej, nie potrafię jej utrzymać w dole, nie może mi to wejść w nawyk Confused

Krtan na wysokich dziwiekach musi isc do gory. Im wyzszy dzwiek tym wyzej krtan. Jesli nauczyciel mowi Ci inaczej to ja bym mu nie ufala jako nauczyzcielowi.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.easyvoice.pl Strona Główna -> GŁOSOWA KONDYCJA Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

Skocz do: