| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
vaboom
|
Wysłany: Czw Cze 10, 2010 12:55 Temat postu: Mam problem - litera R oraz szumiące - proszę o ocenę nagran |
|
|
Chodziłem do logopedy już w podstawówce (nie wiem czy to coś dało, chociaż może hm jakieś tam zabawy z językiem robiłem). Potem chodziłem prywatnie rok temu i nauczyłem się chyba głosek szumiących sz, cz, ż, dż oraz chyba troche R. Potem do logopedy przestałem chodzić bo mi się nie chciało ćwiczyć itd (wiem, głupi byłem ), no a teraz jak się obudziłem to za bardzo kasy nie ma, a wizyty u nieprywatnego logopedy to raz na miesiąc/2miesiące, a teraz i tak nie mam się jak umówić na wakacje bo jak rodzice dzwonili to dopiero pod koniec sierpnia.
Po wakacjach się umówię się do jakiegoś logopedy. A teraz prosiłbym Was o ocene nagrań. Oprócz R i głosek szumiących logopeda mówił też że mam problemy z dykcją (tylko nie wiem co to znaczy), no i że zjadam końcówki słów. Mam 16 lat.
Poniżej linki do nagrań:
a) Litera R
http://w988.wrzuta.pl/audio/aRnYAs19jew/r
I jak mam nad tą literą pracować? Bo dziwnie ją wymawiam.
b) Litera Sz, S
http://w988.wrzuta.pl/audio/5OeIb00alOU/sz_s
c) Litera Cz
http://w988.wrzuta.pl/audio/1BXV1HqDLDy/cz
d) Litera Ż, Dż
http://w988.wrzuta.pl/audio/66Vq11G0msU/dz
Proszę bardzo o ocene mojej "nowszej" mowy pod kątem wszystkich wad które słyszycie
W ogóle to moja litera R wydaje mi się jakaś dziwna - jakby była za mocna, jakby język za mocno drgał, i często też na litera jest u mnie zbyt długa (jakby język za długo drgał)
No i żeby wypowiedzieć w jakimś wyrazie R to też zauważyłem że akcentuję na R (no ale to już chyba kwestia treningu, z czasem będzie lepiej)
Nowe sz, cz, ż też było dla mnie dziwne na początku, ale teraz jest chyba lepiej, ale ocencie proszę.
Jeśli potrzeba to mogę nagrać jakiś inny tekst i tutaj wrzucić.
Pozdrawiam i z góry dzięki |
|
| Powrót do góry |
|
 |
iwonn
|
Wysłany: Pią Sie 20, 2010 22:10 Temat postu: Re: Mam problem - litera R oraz szumiące - proszę o ocenę na |
|
|
zdaje sie ze masz jakas wade narzadu mowy , moze z przegroda nosowa?w kazdym badz razie slychac to bardzo,
stosuj sie do wskazan logopedy,wg mnie to raczej nigdy nie pozbedziesz sie wady-zaakceptuj ja |
|
| Powrót do góry |
|
 |
iwonn
|
Wysłany: Pią Sie 20, 2010 22:13 Temat postu: Re: Mam problem - litera R oraz szumiące - proszę o ocenę na |
|
|
| z r chyba tez masz problem bo wydluzasz tak jakbys pare x r mowil np krrracza |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Caleb

|
Wysłany: Pią Wrz 10, 2010 17:52 Temat postu: |
|
|
Nie wiedziałem, że przegrodę nosową zalicza się do narządów mowy
vaboom, stosuj się do wskazówek logopedy i ćwicz. Przyczyn może być wiele: konkretna wada zgryzu, słaba motoryka narządów artykulacyjnych, gotyckie podniebienie itp. Logopeda powinien postawić jakąś diagnozę.
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ozzy
|
Wysłany: Pią Wrz 10, 2010 21:43 Temat postu: |
|
|
Co do głosek szumiących to mam ten sam problem.
Wynika to z przerwy między zębami, nie wiem jak u ciebie. Jeśli też ją masz, to bez aparatu się nie obejdzie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
iwonn
|
Wysłany: Sob Wrz 11, 2010 09:52 Temat postu: |
|
|
nawet nie wiedzialam ze to moze byc przyczyna, rzeczywiscie mam miedzy gornymi 1 szczeline,
druga kwestia ciagle mam uczucie zatkanego nosu-zatok-pomieszczenie w ktorym pracuje jest b zakurzone-b suche powietrze i mnostwo kurzu |
|
| Powrót do góry |
|
 |
iwonn
|
Wysłany: Sob Wrz 11, 2010 09:55 Temat postu: |
|
|
| kurcze rzeczywiscie duzo pracy cie czeka-ojoj-bardzoo duzooo, |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Rafi25
|
Wysłany: Czw Paź 07, 2010 11:25 Temat postu: |
|
|
hejka ja z wymawianiem tych glosek nie mam zadnego problemu, przeszedlem terapie logopedyczna , z tym ze mam problem z opanowaniem emocji i musze mowic z reka i powoli, inaczej zacinam albo blokuje , ale to kwestia psychiki, moim zdaniem ty masz za bardzo zbite samogloski , nie wiem jak pracujesz ustami przy tych twoich samogloskach i spolgloskach z ktorymi sluchac ze masz problem,moim zdaniem na poczatek powinienes mowic powoli, najpierw nauczyc sie dobrze realizowac samogloski z szerokim otwieraniem buzi a pozniej przejsc do tych wadliwych spolglosek, jak pociagniesz samogloske po spolglosce to to zmienia calkowicie brzmienie glosu.
gloska ssssssssssssssssss: powinienes ja bardziej pociagnac na usmiechu , wydluzyc, pamietaj usta ukladaja sie w usmiech
gloska ś, ustawiasz usta w dziubek i dmuchasz śśśś
a jezeli jest pisane (si) to usta ukladasz w usmiech siiiiiii razem laczysz tak jakby i ciagniesz samogloske iiiiiiiiiiiiiiii,
gloska cz: usta w dziubek , tak samo dż i Ż to sa dziubkowe
prawidlowa praca ustami jest bardzo wazna, obserwujac ludzi nikt nie wymawia prawidlowo, pozdro |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|