forum.easyvoice.pl :: Zobacz temat - Mam problem - litera R oraz szumiące - proszę o ocenę nagran

EasyVoice

prosto o głosie

Mam problem - litera R oraz szumiące - proszę o ocenę nagran

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.easyvoice.pl Strona Główna -> MOWA I WYMOWA
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
vaboom

PostWysłany: Czw Cze 10, 2010 12:55     Temat postu: Mam problem - litera R oraz szumiące - proszę o ocenę nagran Odpowiedz z cytatem

Chodziłem do logopedy już w podstawówce (nie wiem czy to coś dało, chociaż może hm jakieś tam zabawy z językiem robiłem). Potem chodziłem prywatnie rok temu i nauczyłem się chyba głosek szumiących sz, cz, ż, dż oraz chyba troche R. Potem do logopedy przestałem chodzić bo mi się nie chciało ćwiczyć itd (wiem, głupi byłem Smile ), no a teraz jak się obudziłem to za bardzo kasy nie ma, a wizyty u nieprywatnego logopedy to raz na miesiąc/2miesiące, a teraz i tak nie mam się jak umówić na wakacje bo jak rodzice dzwonili to dopiero pod koniec sierpnia.
Po wakacjach się umówię się do jakiegoś logopedy. A teraz prosiłbym Was o ocene nagrań. Oprócz R i głosek szumiących logopeda mówił też że mam problemy z dykcją (tylko nie wiem co to znaczy), no i że zjadam końcówki słów. Mam 16 lat.
Poniżej linki do nagrań:
a) Litera R
http://w988.wrzuta.pl/audio/aRnYAs19jew/r

I jak mam nad tą literą pracować? Bo dziwnie ją wymawiam.

b) Litera Sz, S
http://w988.wrzuta.pl/audio/5OeIb00alOU/sz_s

c) Litera Cz
http://w988.wrzuta.pl/audio/1BXV1HqDLDy/cz

d) Litera Ż, Dż
http://w988.wrzuta.pl/audio/66Vq11G0msU/dz

Proszę bardzo o ocene mojej "nowszej" mowy pod kątem wszystkich wad które słyszycie Smile
W ogóle to moja litera R wydaje mi się jakaś dziwna - jakby była za mocna, jakby język za mocno drgał, i często też na litera jest u mnie zbyt długa (jakby język za długo drgał)
No i żeby wypowiedzieć w jakimś wyrazie R to też zauważyłem że akcentuję na R (no ale to już chyba kwestia treningu, z czasem będzie lepiej)
Nowe sz, cz, ż też było dla mnie dziwne na początku, ale teraz jest chyba lepiej, ale ocencie proszę.
Jeśli potrzeba to mogę nagrać jakiś inny tekst i tutaj wrzucić.
Pozdrawiam i z góry dzięki
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
iwonn

PostWysłany: Pią Sie 20, 2010 22:10     Temat postu: Re: Mam problem - litera R oraz szumiące - proszę o ocenę na Odpowiedz z cytatem

zdaje sie ze masz jakas wade narzadu mowy , moze z przegroda nosowa?w kazdym badz razie slychac to bardzo,

stosuj sie do wskazan logopedy,wg mnie to raczej nigdy nie pozbedziesz sie wady-zaakceptuj ja
Powrót do góry
iwonn

PostWysłany: Pią Sie 20, 2010 22:13     Temat postu: Re: Mam problem - litera R oraz szumiące - proszę o ocenę na Odpowiedz z cytatem

z r chyba tez masz problem bo wydluzasz tak jakbys pare x r mowil np krrracza
Powrót do góry
Caleb

PostWysłany: Pią Wrz 10, 2010 17:52     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiedziałem, że przegrodę nosową zalicza się do narządów mowy Wink

vaboom, stosuj się do wskazówek logopedy i ćwicz. Przyczyn może być wiele: konkretna wada zgryzu, słaba motoryka narządów artykulacyjnych, gotyckie podniebienie itp. Logopeda powinien postawić jakąś diagnozę.

Pozdrawiam
Powrót do góry
Ozzy

PostWysłany: Pią Wrz 10, 2010 21:43     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co do głosek szumiących to mam ten sam problem.
Wynika to z przerwy między zębami, nie wiem jak u ciebie. Jeśli też ją masz, to bez aparatu się nie obejdzie.
Powrót do góry
iwonn

PostWysłany: Sob Wrz 11, 2010 09:52     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nawet nie wiedzialam ze to moze byc przyczyna, rzeczywiscie mam miedzy gornymi 1 szczeline,

druga kwestia ciagle mam uczucie zatkanego nosu-zatok-pomieszczenie w ktorym pracuje jest b zakurzone-b suche powietrze i mnostwo kurzu
Powrót do góry
iwonn

PostWysłany: Sob Wrz 11, 2010 09:55     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kurcze rzeczywiscie duzo pracy cie czeka-ojoj-bardzoo duzooo,
Powrót do góry
Rafi25

PostWysłany: Czw Paź 07, 2010 11:25     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hejka ja z wymawianiem tych glosek nie mam zadnego problemu, przeszedlem terapie logopedyczna , z tym ze mam problem z opanowaniem emocji i musze mowic z reka i powoli, inaczej zacinam albo blokuje , ale to kwestia psychiki, moim zdaniem ty masz za bardzo zbite samogloski , nie wiem jak pracujesz ustami przy tych twoich samogloskach i spolgloskach z ktorymi sluchac ze masz problem,moim zdaniem na poczatek powinienes mowic powoli, najpierw nauczyc sie dobrze realizowac samogloski z szerokim otwieraniem buzi a pozniej przejsc do tych wadliwych spolglosek, jak pociagniesz samogloske po spolglosce to to zmienia calkowicie brzmienie glosu.

gloska ssssssssssssssssss: powinienes ja bardziej pociagnac na usmiechu , wydluzyc, pamietaj usta ukladaja sie w usmiech

gloska ś, ustawiasz usta w dziubek i dmuchasz śśśś
a jezeli jest pisane (si) to usta ukladasz w usmiech siiiiiii razem laczysz tak jakby i ciagniesz samogloske iiiiiiiiiiiiiiii,

gloska cz: usta w dziubek , tak samo dż i Ż to sa dziubkowe

prawidlowa praca ustami jest bardzo wazna, obserwujac ludzi nikt nie wymawia prawidlowo, pozdro
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.easyvoice.pl Strona Główna -> MOWA I WYMOWA Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: