forum.easyvoice.pl :: Zobacz temat - Zmęczenie głosu czy flegma?

EasyVoice

prosto o głosie

Zmęczenie głosu czy flegma?
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.easyvoice.pl Strona Główna -> GŁOSOWA KONDYCJA
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
CaveSoundMajster

PostWysłany: Nie Mar 28, 2010 11:50     Temat postu: Zmęczenie głosu czy flegma? Odpowiedz z cytatem

Problemy z osiągnięciem niskich dźwięków, utrata głębi w głosie (jaśniejsza barwa? mniej "metalu"? mniej rezonansu/wibracji?), cichszy głos, słabe pieczenie przy vocal fry (czasem nie ma pieczenia), piasek w głosie w niskim i średnim rejestrze przy cichszych głośnościach oraz (paradoks?) łatwość z osiągnięciem góry.

Takie rzeczy odczuwam po dłuższym, intensywnym śpiewaniu, najczęściej nie zaraz po, lecz jak przestanę śpiewać, zajmę się czym innym (cisza) i potem znów użyję głosu.

Interpretuję to w ten sposób, że zmęczyłem wokal (zła technika).

Problem w tym, że jak w angielskich podręcznikach (z których korzystam) opisują "hoarse voice" to objawy są dokładnie przeciwne do tych, które tu podałem: ciemniejsza barwa (u mnie jąśniejsza, bez głębi i wibracji, pusta, sucha), niższy głos (u mnie wyższy), chrypa (u mnie tylko lekki "piasek"), problemy z górą (u mnie wtedy łatwiej się śpiewa w górze!). W niczym to też nie przypomina objawów jakie mam zaraz po przebudzeniu i które opisałem w drugim temacie jaki przed chwilą założyłem.

Wobec tego mam też inną, laicką teorię - jako że jestem silnym alergikiem i mam cukrzycę, zawsze mam dużo śluzu i kluchę w gardle (co swoją drogą samo w sobie jest problemem). Może po prostu po wysuszeniu i zmęczeniu krtani w trakcie śpiewu organizm produkuje więcej śluzu i po jakimś czasie śluz ten zasycha i gęstnieje na strunach głosowych, zmniejszając ich elastyczność (co tłumaczyłoby przesunięcie skali w górę i brak głębi) oraz "chlupocząc" (co tłumaczyłoby "piasek" i pieczenie przy vocal fry)?

O co tu chodzi?? Dlaczego nic się nie zgadza?

P.S. Część objawów czasem przechodzi jak zrobię sobie ćwiczenia na rozluźnienie szczęki, poćwiczę vocal fry na różnych wysokościach oraz pośpiewam w "naturalu", miękko, na granicy tych niskich dźwięków które zaczynają mi sprawiać problem.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
martens

PostWysłany: Wto Mar 30, 2010 16:35     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Napięcie bracie! Very Happy
Jak się rozluźnisz to wszystkie objawy nagle znikają. Rozluźnić trzeba się potrafić a nawet powiedział bym, że jest ono "darem". Zdolność do rozluźnienia krtani itd. Ale można się też tego nauczyć i tu w "Czytelni" masz mnóstwo wskazówek. Trzeba dużo cierpliwości, oj dużo. Szukaj i ćwicz powodzenia
Very Happy
Powrót do góry
Hubbie92

PostWysłany: Wto Mar 30, 2010 16:39     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mam ten sam problem ,zrobię zestaw sls i jestem totalnie zdarty... mija kilka godzin i nie przechodzi a następnego dnia juz jest ok, pocwicze troche i w ogole. Jak zmecze ten glos to w ogole nwet falset nie wchodzi tylko jakies syczenie slychac, sie w ogole nie chca zwierac struny. Przepijalem przy uzyciu wody, herbaty, mleka, przejadałem to, nic... No i w dodatku każde śpiewy w tym stanie wchodzą do nosa
Powrót do góry
h0t

PostWysłany: Wto Mar 30, 2010 17:04     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Musicie mieć naprawdę złą technikę. TYLE.
Poza tym, nikt na forum nie jest foniatrą, więc CaveSoundMajster zalecam Ci takową wizytę u specjalisty.
Powrót do góry
Hubbie92

PostWysłany: Wto Mar 30, 2010 23:22     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Prawdy życiowe:

Jeśli ćwiczysz i odczuwasz dyskomfort, ból gardła, drapanie, zmęczenie, wysiłek krtani – to znaczy, że ćwiczysz źle. Natychmiast przerwij ćwiczenia i spróbuj wyeliminować przyczynę błędnego postępowania (np. skonsultuj się ze specjalistą, zapytaj kogoś, kto miał podobne problemy).

Wyczytałem jeszcze, że dyskomfort, zmęczenie mięśni i te sprawy mogą być też spowodowane tym, że podczas wykonywania ćwiczeń zmusza się struny do niecodziennych, nowych ruchów i dlatego one nie są przyzwyczajone w związku z czym się męczą.

Polecam czytelnie, tak zajebiście jest tam wszystko omówione i opisane, że aż miło Smile
Powrót do góry
h0t

PostWysłany: Sro Mar 31, 2010 12:34     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pamiętajmy, że naturalną rzeczą jest, że po kilku godzinach pracy głos może być po prostu zmęczony.
Zapraszam też do zapisania się na newsletter, też można zdobyć wiele informacji.
Powrót do góry
CaveSoundMajster

PostWysłany: Wto Kwi 20, 2010 12:36     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Haha, cvt czyni cuda! Rozluźnienie szczęki, większa kontrola nad supportem, oraz rezonans w masce - trochę ćwiczeń, eksperymentów, szukania i problemu już prawie nie ma! Doły mi wracają, ładniej brzmią i ciągle są mimo paru godzin śpiewania! Czuję się tak swobodnie teraz. Co prawda nie mów chop przed zachodem słońca, czy jakoś tak... ale postęp jest! Wink Życie jest piękne normalnie...
Powrót do góry
devaitis

PostWysłany: Wto Kwi 20, 2010 22:33     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Haha, cvt czyni cuda

Płacą Ci kolego za akwizycje, czy jak?

Jak jeszcze raz usłyszę o cudotwórczym działaniu CVT to się porzygam.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.easyvoice.pl Strona Główna -> GŁOSOWA KONDYCJA Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

Skocz do: