forum.easyvoice.pl :: Zobacz temat - Jak ?

EasyVoice

prosto o głosie

Jak ?
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.easyvoice.pl Strona Główna -> GŁOSOWA KONDYCJA
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
h0t

PostWysłany: Wto Sty 19, 2010 20:26     Temat postu: Jak ? Odpowiedz z cytatem

Witam.
Jak odczuć, czy ma się guzki na strunach głosowych ?
Wiem że powinno się iść do lekarza, ale chodzi mi o to czy to się jakoś czuje ? Smile
I drugie : Jak zadbać o dobrą kondycję głosu ? Ponieważ ostatnio przed każdą próbą muszę oszczędzać trochę głos mówiąc wcale lub nie mówiąc nic.
Na wstępie mówię, że piję dużo wody (ok. 2 litrów dziennie oraz herbatę z cytryną i miodem).
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi !
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Patrycjaaricia

PostWysłany: Wto Sty 19, 2010 22:04     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z tego co czytalam o guzkach to ponoc ma sie wrazenie ze cos przeszkadza w gardle, i ogolnie pojawia sie bardzo brzydka raczej charakterystyzna chrypka w glosie (o chrypce to mowila Sonia Lachowolska na warsztatach, ale czy chrypka jest charakterystyczna dla osob ktore juz wiedza ze tak brzmi chrypka od gozkow czy ogolnie rozni sie od innej chrypki przy zapaleniu np krtani to nie wiem).
Hubbie92

PostWysłany: Sro Sty 20, 2010 00:19     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czytałem kiedyś, że od guzków jest jeszcze zwężona skala głosu i to dobre kilka dźwięków. Jak długo śpiewasz, że się martwisz już o takie rzeczy?
Powrót do góry
h0t

PostWysłany: Sro Sty 20, 2010 07:36     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Śpiewam dopiero półtora roku, ale czasami bojawia się ból w okolicach krtani i dlatego się martwię ;/
Powrót do góry
Hubbie92

PostWysłany: Sro Sty 20, 2010 13:23     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W sumie tez miałem taki problem, myślałem, że mam guzki, ale z czasem minęło, jak się troszkę podszkoliłem i przestałem ściskać na każdym dźwięku i wszystko powyżej C drzeć. A jak stoisz ze strony technicznej? Może spróbuj troszeczkę lżej, rób ćwiczenia ale nie śpiewaj piosenek na całej skali, bo to powinno jakoś z czasem przyjść dzięki ćwiczeniu, trzeba jednak dbać bardzo o głos. Ogólnie rzecz biorąc jak się problem ciągnie od jakiegoś czasu to nie zaszkodzi Ci wizyta u lekarza, to nic nie kosztuje a na pewno nie ma wielkich problemów z umówieniem się, więc nie ryzykuj i może skocz do tego lekarza. Lepiej dmuchać na zimne.
Powrót do góry
Patrycjaaricia

PostWysłany: Sro Sty 20, 2010 14:25     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

h0t napisał:
Śpiewam dopiero półtora roku, ale czasami bojawia się ból w okolicach krtani i dlatego się martwię ;/

Jesli bol pojawia sie podczas spiewania czy cwiczen i trwa tylko wtedy kiedy cos zle robisz, nie caly czas, a nie podczas mowienia to mysle ze to pewnie kwestia zlej techniki.
Zasada jest taka ze jak cos boli, piecze, pali, drapie (czyli ogolnie jakies nieprzyjemne odczucia) to zeby od razu przestac. Mnie tez sie pojawia czasami drapanie czy bol lub po spiewaniu pojawia sie chrypka, bo mam slaba technike.
Wizyta u foniatry nie zaszkodzi jesli wolisz sie upewnic. Bo mimo szczerych checi przez internet, i to bez stosownej wiedzy (ja nie mam jej zbyt wiele) ciezko jest trafnie doradzic.
h0t

PostWysłany: Sro Sty 20, 2010 15:53     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki za odpowiedzi Wink
Miałem zamiar się wybrać do lekarza i już się umówiłem.
@hubbie - jedyne, co słyszę i na pewno jest źle to moja artykulacja literki "i".
Wydaje mi się, że wtedy bardzo zaciskam gardło, nie wiem jak się tego pozbyć ;/

A co z higieną ?
Jakich preparatów używać ?
Jak dbać o głos ?

@patrycjaaria - właśnie jakoś od dwóch miesięcy, kiedy słyszę, że coś mnie boli w krtani to po prostu kończę próbę i przekładam na inny termin Wink
Powrót do góry
Hubbie92

PostWysłany: Sro Sty 20, 2010 16:57     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co do samogłoski "i" to jest ona bardzo mała i dlatego najczęściej są na niej zaciski, tyle, że trzeba dużo pracy, żeby się tego pozbyć, nie mniej jednak na bardzo wysokich dźwiękach często wokaliści bardziej ją otwierają i śpiewają takie jakby ee, które przypomina i, więc jak tu jest problem to się raczej nie przejmuj, tylko ćwicz. Ogólnie to jak już to trwa 2 miesiące to skocz do lekarza, dobrze, że już umówiłeś.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.easyvoice.pl Strona Główna -> GŁOSOWA KONDYCJA Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: