forum.easyvoice.pl :: Zobacz temat - Codzienne oddychanie, a ćwiczenia i śpiew

EasyVoice

prosto o głosie

Codzienne oddychanie, a ćwiczenia i śpiew
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.easyvoice.pl Strona Główna -> MOWA I WYMOWA
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Łomenajzer

PostWysłany: Czw Sty 07, 2010 14:28     Temat postu: Codzienne oddychanie, a ćwiczenia i śpiew Odpowiedz z cytatem

Mam wątpliwości odnośnie oddychania. Jestem trochę skołowany, bo czytałem w kilku źródłach, że prawidłowe codzienne oddychanie zaczyna się od przepony, następne powietrze wędruje do płuc i żebra w dolnej części się rozszerzają, a klatka lekko sie uwypukla. Więkzość ćwiczeń oddechowych jest natomiast skoncentrowana na samym ruchu przepony i żaden ruch żeber jest niedopuszczalny. No i to by się w sumie zgadzało, bo taki oddech jest szybszy, chociaż płytszy; w śpiewie nie ma czasu na pełny oddech.
Jak to jest? Jak ćwiczyć a jak oddychać na codzień? Takie pytanie niby proste, ale wolę się upewnić.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Decadence

PostWysłany: Nie Sty 10, 2010 00:27     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Powinny pracować całe płuca, zarówno ich dolna jak i górna parta - oddech pełny
Powrót do góry
Wenzel

PostWysłany: Sob Sty 16, 2010 12:01     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mężczyźni oddychają przeponą, a kobiety klatką piersiową.
Tok to jest, więc innego oddechu raczej nie wyćwiczysz, żeby go nieświadomie wykonywać.
Powrót do góry
Decadence

PostWysłany: Nie Sty 17, 2010 20:22     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bzdura
Powrót do góry
Oppelg

PostWysłany: Pon Sty 18, 2010 23:46     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"Górą" to oddychały chyba kilkaset lat temu gdy nosiły gorsety? Wink
Powrót do góry
Gover

PostWysłany: Wto Sty 19, 2010 16:34     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U kobiet z niećwiczonym oddechem, przepona raczej bierze mniejszy udział niż u mężczyzny. Np. u mojej lepszej połówki zauważyłem, że jak oddycha to naprawdę nie widać aktywności przepony prawie że nic ;p Jednak z kolei jak byłem na jakiś tam warsztatach wokalnych,gdzie uczyła kobietka, to było widać zarówno oddech klatka, jak i "z dołu",więc myślę, że da się wyćwiczyć. Gorzej wyrobić to jako odruch bezwarunkowy ;p
Powrót do góry
Hubbie92

PostWysłany: Wto Sty 19, 2010 16:41     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ogólnie dobrze mówi kolega wyżej^^ tzn. dobrze z tym, że kobitki wykazują mniejszą aktywność w oddychaniu przy użyciu przepony niż panowie, tak z natury oczywiście, nie mniej jednak wszystko jest do wyćwiczenia. Ja sam obserwuje na sobie, że nawet jak nieświadomie oddycham to już nie unosze ramion, tylko oddech jest ze znacznym użyciem przepony. To po prostu trzeba kontrolować, śpiewanie to tak na prawdę wyrabianie sobie dobrych manier głosowych i oddechowych. Można sobie wyrobić złe maniery, ale można też dobre. Tak na prawdę nie trzeba na to dużo czasu. Organizm nie jest jakiś głupi i on załapie po krótkim czasie. Pooddychać bez unoszenia ramion kilka dni tym tzw. - brzuchem i nie będzie problemu, trzeba to kontrolować i tyle.
Powrót do góry
ferdinando

PostWysłany: Wto Sty 19, 2010 20:18     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

@hubbie92

Piękne, doprawdy, wywody robisz na tematy "co to nie ja", czy "pieprzę głupoty o wybujałej technice Planta, który zarżnął głos w 3 lata", ale nie wydaje Ci się, że żeby radzić komuś odnośnie śpiewu, to trzeba samemu już coś umieć?

Nie twierdzę bynajmniej, że nie masz wiedzy teorytycznej na temat śpiewu, gdyż tutaj np. dobrze prawisz. Problem tkwi w tym, że ja po przeczytaniu Twoich postów i późniejszym przesłuchaniu nagrań Twojego wokalu, na pewno nie zastosowałbym się do tych porad.

No offence oczywiście Wink

Pozdrawiam! Smile
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.easyvoice.pl Strona Główna -> MOWA I WYMOWA Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: