| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Arahnofobia
|
Wysłany: Sob Lis 07, 2009 15:17 Temat postu: Jak wzmocnić wytrzymałość? |
|
|
| Witam mam pewien problem. Nawaliłem sobie w utworach strasznie wymagające wokale, które do tego wszystkiego się ze sobą żrą (darłoryj w stylu Alice in Chains oraz Heavy Metal, bardzo wysokie tony, a nawet w jednym momencie coś w stylu growla). Mniej więcej po 6ściu utworach (mamy w miarę długie utwory 5-9minut) już mam na prawdę ciężko śpiewać, potrzebuję przerwy. No i do tego jeszcze dojdą 3 utwory aby wypełnić setlistę. Oczywiście dam jakoś radę, bo sobie rozpiszę utwory mniej więcej w odpowiedniej kolejności i wytrwam koncert. No ale sęk w tym, że będę chrypiał jak cholera już pod koniec. No i pytanie jak sobie wzmocnić wytrzymałość abym bezproblemowo wszystko dał radę? Śpiewam 2.5 roku, nie brałem lekcji i na wszystkie techniki, które potrafię, wpadłem sam. Jestem przeciwnikiem lekcji wokalu dlatego proszę o nie radzenie lekcji, tylko coś innego. Śpiewam 2x w tygodniu na próbach, a w domu to tylko tak po cichu co praktycznie tylko dla własnej przyjemności. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
creation
|
Wysłany: Sob Lis 07, 2009 18:58 Temat postu: |
|
|
Hmm pij dużo dużo wody(oczywiście niegazowanej).
Może to oczywiste ale ludzie często o tym zapominają. Jak nie śpiewasz to pij sobie zieloną herbatkę bez cukru nie za gorącą.
To tyle ode mnie:P
Edit: Masz fajnych "znajomych" na myspace  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Arahnofobia
|
Wysłany: Sob Lis 07, 2009 20:25 Temat postu: |
|
|
Dziękuję za rady, jutro pójdę kupić herbatkę , a co do znajomych to potwierdzam. Fajne  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Arahnofobia
|
Wysłany: Sob Lis 07, 2009 21:44 Temat postu: |
|
|
Znalazłem herbatę i sobie zrobiłem. Muszę powiedzieć, że czuję lekkość w gardle i bardzo mi się to podoba. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś rady będę czuł się zobowiązany. A tobie creation dziękuję jeszcze raz  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Patrycjaaricia

|
Wysłany: Nie Lis 08, 2009 00:05 Temat postu: |
|
|
Glowna przyczyna musi byc zla technika. Herbata moze byc raczej nie wystarczajacym sposobem na rowiazanie tego wedlug mnie powaznego problemu.
Wydaje mi sie ze czasami spiewasz na niezwartych strunach a czasami dzwieki nie brzmia w pelni (jak to sie mowi w CVT czesto nie jestes w srodku modu- jesli cos zle pisze prosze o poprawienie).
Musisz dopracowac technike i wtedy problem powinien sie rozwiazac.
Ja proponuje sluchac jak najwiecej dobrych wokalistow spiewajacaych muzyke taka jak lubisz wtedy moze uslyszysz roznice miedzy swoim spiewem a prawidlowa techinka i uda Ci sie poprawic swoj spiew. _________________ A moje sny jak ptaków klucz, lecą posłusznie do celu... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Savitri
|
Wysłany: Nie Lis 08, 2009 12:43 Temat postu: |
|
|
W moim przypadku zielona herbata bardzo wysusza gardło i często mam niemiłe drapanie po jej wypiciu, aczkolwiek lubię.
Na mnie najlepiej działa woda z miodem i odrobiną cytryny, także ciepła i...szalik! serio! żeby w gardło było ciepło. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
acaria

|
Wysłany: Nie Lis 08, 2009 17:42 Temat postu: |
|
|
Idź na siłownię albo zbuduj sobie zestaw ćwiczeń w domu. Pompki, ćwiczenie na mięśnie brzucha(!!!!), biegaj, jeździj na rowerze, pływaj itp.
Przy zmęczeniu fizycznym pojawiają się napięcia w aparacie głosowym co jest jak najbardziej naturalne... Organizm ma większe zapotrzebowanie na tlen, musisz częściej oddychać itp (nie znam się na tych rzeczach więc nie będę się mocno mądrzył... ). Gdy występują napięcia to naturalnie szwankuje śpiewanie. Gdy masz dobrą świadomość techniczną to z częścią problemów możesz sobie poradzić, ale musisz być w pełni świadom swojej techniki. Nie sądzę by tak było po 2,5 roku śpiewania... Teraz to raczej bazujesz na intuicji i zdolnościach.
Wzmocnienie siły fizycznej powinno Ci pomóc. Ruszaj się dużo a będzie lepiej  _________________ http://myspace.com/hushpl
http://rockowespiewanie.blogspot.com/ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Hubbie92
|
Wysłany: Nie Lis 08, 2009 22:34 Temat postu: |
|
|
| Ja zauważyłem, że po wysiłku fizycznym, bieganiu czy grze w piłkę się śpiewa o niebo lepiej, tak jest wszystko rozgrzane, oddech i w ogóle śluzówka uregulowana, że jest po prostu bez porównania z rozśpiewywaniem się tradycyjnym. Nic nie rozgrzeje moim zdaniem tak głosu jak wysiłek fizyczny na skutek czego jest szybkie oddychanie. Wiadomo, że trzeba też rozśpiewkę zrobić, ale już lżej. |
|
| Powrót do góry |
|
 |