| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Violet
|
Wysłany: Nie Mar 18, 2007 14:02 Temat postu: strach przed zapomnieniem (pomieszaniem ) tekstu piosenki |
|
|
Witam!
Chcę po krótce przedstawić mój problem. Może ktoś z Was ma podobny i macie jakieś rady. Otóż przed wyjściem na scenę paraliżuje mnie strach przed tym, że zapomnę tekstu. Ten lęk jest tak silny, że właściwie nie moge skupić się na dobrym wykonaiu utworu, bo w myślach wciąż przypominam sobie kolejne frazy tekstu. Śpiewanie w takiej sytuacji, to droga przez mękę i nadzieja na szybkie zakończenie występu, mimo, że bardzo lubię śpiewać. Ta wspomniana fobia, wręcz, odbiera mi całą przyjemność z występów. Co ciekawe jescze nigdy (a śpiewam już dość długo) nie zdarzyła mi sie żadna poważniejsza wpadka z tekstem... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Janek
|
Wysłany: Nie Mar 18, 2007 22:12 Temat postu: |
|
|
Przede wszystkim musisz mieć tekst na tyle opanowany, żebyś nie musiał/a o nim myśleć. Słowa powinny same "wpadać" Ci w usta. Mnie pomaga, kiedy ćwiczę sobie w ten sposób, że recytuje dany tekst najszybciej jak potrafie, żeby wyrobić sobie pewien automatyzm.
A jeden ze sposobów na treme to powtarzać sobie w myślach " mam was wszystkich gdzieś"(łagodna wersja). |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Agatka Gość
|
Wysłany: Nie Mar 18, 2007 22:34 Temat postu: |
|
|
Zgadzam się z przedmówcą. Jeśli ćwiczyłaś, śpiewalaś wiele razy, tekst powinien przyjść, jak to zostało wcześniej powiedziane "wpadać w usta". Ważne, żeby się wczuć - nie myśleć o tym czy pamiętasz tekst - tylko skupić się na przyjemności śpiewania Nie wiem co śpiewasz, ale ewentualnie (przy muzyce rozrywkowej) można poratować się scatem lub próbować zyskać na czasie jakimś mruczeniem, westchnieniem, krzykiem itp
pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gilbert

|
Wysłany: Pon Mar 19, 2007 09:20 Temat postu: |
|
|
Mi się wydaje, że jak zakujesz tekst to jest połowa sukcesu tylko.
Jankowy sposób jest ok ale pomyśl o ludziach pozytywnie, o ludziach jako "masie" ale zawsze ludziach. Dla mnie kluczem do pozbycia się tremy jest wczucie się w kawałek. Maksymalna, wręcz aktorska interpretacja. Cholera. Występ na scenie to tylko zabawa!
Ja robie w gacie jak mam zaśpiewać przed kilkoma osobami, nawet przyjaciółmi
ale na scenie trema znika po pierwszym kawałku.
Spróbuj podejść do sceny jak do zabawy..jak masz pewność, że dobrze śpiewasz to zastanów się po co to robisz?
Z tej masy bije zaj***sta energia!! wykorzystaj ją! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Agatka Gość
|
Wysłany: Pon Mar 19, 2007 16:54 Temat postu: |
|
|
| Gilbert napisał: |
| kluczem jest wczucie się w kawałek |
zgadza się  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
rzepcia2104
|
Wysłany: Wto Wrz 25, 2007 11:45 Temat postu: |
|
|
hehe, a mi się zdarza zapomnieć tekst, tylko że wtedy śpiewam np., inną zwrotkę itd.. po prostu szyję na miejscu i jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby ktoś zauważył, że się pomyliłam a nawet jeśli się pomylisz czy zapomnisz.. Jeśi jesteś na swoim własnym koncercie i śpiewasz dla swojej publiczności to wyciągnij mikrofon do nich, oni resztę dośpiewają, jeśli to jest znany kawałek kogoś innego, to możesz zrobić to samo, a jeśli to kawałek, którego inni nie znają, to przemilcz, pomiń fragment ale zrób to pewnie, to wszyscy pomyślą, że miało tak być. Albo ewentualnie poimprowizuj trochę na dźwiękach, nie na słowach. A jeśli masz dobrych muzyków w zespole, to możesz zawsze im powiedzieć przed występem, że masz taki problem i oni zawsze Cię znajdą.
Ale skoro nigdy żadna wpadka z tekstem do tej pory Ci się nie zdarzyła, to czym się martwisz? po prostu trzeba uwierzyć trochę w siebie  _________________ www.myspace.com/rzepcia2104 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
vocal250
|
Wysłany: Wto Wrz 25, 2007 14:11 Temat postu: |
|
|
też kiedyś miałam taki problem....... rozumiem cię w zupełności , bo też paraliżował mnie taki strach , szczególnie na jakimś konkursie , gdzie nie było mowy o wpadkach.....
znalazłam na to sposób:
1. opanować tekst na tyle , że jakby cię ktoś obudził w środku nocy , to recytujesz bezbłędnie....
2. przeanalizować , o czym śpiewasz i wyobrazić sobie to wszystko ( taka mała historyjka)
3. śpiewać , jakbyś opowiadał/a komuś swoją historyjkę i WAŻNE!!!!!-obrać sobie jakiś jeden punkt na końcu sali , tuż nad głowami widzów , wtedy oni myślą , że na nich patrzysz i śpiewasz do nich , a tak naprawdę , to masz ich gdzieś........nigdy nie patrz w podłogę ani nie zamykaj oczu na dłuższą chwilę , wtedy da się wyczuć twój strach......
pozdrawiam i powodzenia !!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
rzepcia2104
|
Wysłany: Wto Wrz 25, 2007 15:37 Temat postu: |
|
|
z tym patrzeniem na koniec sali to się nie do końca zgodzę, bo to widać, że nie patrzysz na ludzi tylko gdzieś tam sobie.. patrz mniej więcej na środek publiczności i przesuwaj wzrok w jedną i drugą stronę. Wtedy wszyscy będą myśleli, że patrzysz dokładnie na niego.
Ja z kolei staram się wybrać parę osób na piosenkę i patrzeć na nie a w kolejnej kogoś innego i wszyscy są zadowoleni  _________________ www.myspace.com/rzepcia2104 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|