forum.easyvoice.pl :: Zobacz temat - blokada w głowce

EasyVoice

prosto o głosie

blokada w głowce
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.easyvoice.pl Strona Główna -> PSYCHOLOGIA GŁOSU
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Patrycjaaricia

PostWysłany: Czw Sie 13, 2009 23:59     Temat postu: blokada w głowce Odpowiedz z cytatem

Mam spory problem z emocjonalnym spiewaniem, wiem ze problem tkwi we mnie ale nie wiem jak go przeskoczyc. Straszliwe zduszam wysokie dzwieki i emocjonalnie tez ciezko bo jak staram sie spiewac emocjonalnie to zaraz mi sie w glowie swieci lampka zeby pilnowac techniki i zamiast wkladac emocje w piosenke zaczynam znowu spiewac technicznie bez emocji no i takie zamkniete kolo. Ma albo mial ktos podobny problem? Macie jakies rady? Probuje ostatnio jogii i medytacji zeby na cos na to zaradzic ale mam ogromny problem z koncentracja i zamiast skupiac sie na medytacji w glowie znowu zaczynaja mi sie klebic mysli zwiazane z codziennymi sprawami.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Savitri

PostWysłany: Pią Sie 14, 2009 13:31     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W medytacji chodzi o to, zeby pozbyc się kontroli i w pewnym sensie skupienia także. Najpopularniejszą metodą wejścia w ten stan, jest skupienie uwagi na oddechu. Nie zniechęcaj się na początku. Wbrew pozorom medytacja, to naturalna umiejętnośc (tak jak śpiewanie Wink ), ale jak każda czynnośc wymaga wprawy. Zadowalaj się nawet 1-2 minutowym "wyłączeniem".

Pozdrawiam ,Savitri (nauczyciel jogi Wink) )
Powrót do góry
Janek

PostWysłany: Sob Sie 22, 2009 23:27     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po prostu musisz poprawić technikę, wejść jakby na wyższy etap. Są 4 stopnie opanowania każdej umiejętności:

1. Nieświadoma niekompetencja - śpiewasz tragicznie i nawet nie wiesz, że możesz to zmienić

2. Świadoma niekompetencja - wciąż śpiewasz kiepsko, ale już wiesz, że możesz to zmienić, dowiadujesz się jak i zaczynasz działać

3. Świadoma kompetencja - jest dobrze, ale wciąż musisz myśleć o technice, pilnować jej, świadomie kontrolować swój głos

4. Nieświadoma kompetencja - nie masz techniki - jesteś nią. O technice nie myślisz w ogóle. To dla Ciebie coś tak naturalnego jak chodzenie, czy oddychanie.

Jeśli pilnujesz techniki to nie możesz śpiewać emocjonalnie - możesz próbować udawać, że to robisz, ale to nie będzie prawdziwe.

Emocjonalne śpiewanie jest taką wisienką na torcie, kiedy już technika jest OK. Kiedy możesz odpłynąć. Jest takie fajne angielskie wyrażenie "being in state", kiedy wszystko dzieje się samo, kiedy podświadomość przejmuje kontrolę i umiejętność odpala się z automatu.

Myślę, że powinnaś się skupić na technice, emocje przyjdą same, jak technika wejdzie Ci w krew.

http://wokalmania.pl & http://forum.wokalmania.pl
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Dking

PostWysłany: Nie Sie 23, 2009 11:58     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mi się wydaje, że to jest jak z graniem na gitarze:
Na początku katujesz jeden chwyt, potem drugi. Następnie zaczynasz przechodzić z jednego do drugiego i tak coraz szybciej i szybciej aż w końcu po kilkudziesięciu godzinach katowania danej piosenki jesteś w stanie ją zagrać i myśleć zupełnie o czym innym.

Znając chwyty jesteś w stanie na nich zagrać większość piosenek, tak aby nie musieć o nich myśleć niestety nie wszystkie. Bo nad niektórymi znowu będziesz musiała trochę posiedzieć aby "weszły" ci w krew.
Powrót do góry
creation

PostWysłany: Czw Lis 05, 2009 20:01     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Myślę, że jestem na drugim etapie na razie. Ale będe walczyłWink
Powrót do góry
Patrycjaaricia

PostWysłany: Czw Lis 05, 2009 20:06     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Creation, nie martw sie, nie jestes sam Wink zawsze jest lepiej byc na drugim etapie niz na pierwszym, choc wolalbym byc juz na 3, bo 4 to szczyt marzen Wink
creation

PostWysłany: Czw Lis 05, 2009 22:36     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja dokładnie tak samo. Razz

Gdy uczyłem się beatboxu to nie myślałem o technice bo tam tego nie było. Po 4 miesiącach miałem już pierwszy publiczny występ. Wątpię aby po 4 miesiącach SLS jako samouk mógłbym się pokazać bez wstydu nawet sam przed sobą.

Przez beatbox zrobiłem sobie mnostwo złych odruchów i napięć... Mam wrażenie, że jednak jest lepiej.

Powiem tak: Byłem na poziomie (-2) a jestem na poziomie 2. Można porównać to do tego, że wyszedłem na 0. Trzeba regularnie i sumiennie pracować a najlepszą motywacją są (powolne ale zawsze) rezultaty i miłość... Do tego która daje siłę w chwilach załamania.
Powrót do góry
Patrycjaaricia

PostWysłany: Czw Lis 05, 2009 23:07     Temat postu: Odpowiedz z cytatem

creation napisał:
Powiem tak: Byłem na poziomie (-2) a jestem na poziomie 2. Można porównać to do tego, że wyszedłem na 0. Trzeba regularnie i sumiennie pracować a najlepszą motywacją są (powolne ale zawsze) rezultaty i miłość... Do tego która daje siłę w chwilach załamania.

Mam dokladnie tak samo Very Happy
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.easyvoice.pl Strona Główna -> PSYCHOLOGIA GŁOSU Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: